Horea Uioreanu, doi ani de închisoare cu suspendare

Publicat: 05 05. 2016, 15:28
Actualizat: 26 03. 2019, 03:47

Curtea de Apel Cluj l-a condamnat, joi, pe Horea Uioreanu, la doi ani de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanții Curții de Apel Cluj au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că Horea Uioreanu este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 70 de zile la Primăria Cluj Napoca sau unitate filantropică ori spitalicească de interes local.

„Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Horea Uioreanu la doi ani închisoare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei stabilind un termen de supraveghere de 2 ani. Obligă inculpatul să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Cluj și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 70 de zile la Primăria Cluj Napoca sau unitate filantropică ori spitalicească de interes local”, au spus sursele citate.

În decizia Curții de Apel Cluj se arată că, pe durata termenului de încercare, Uioreanu va respecta mai multe măsuri de supraveghere, fiind nevoit să se prezinte la Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Cluj la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe în prealabil schimbarea locuinței sau orice deplasare care depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență pe durata termenului de supraveghere.

„Instanța îl obligă pe inculpatul Horea Uioreanu să plătească 25.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)”, au spus reprezentanții Curții de Apel Cluj.

Uioreanu a fost trimis în judecată în octombrie 2014, în judecată după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis în 2014, procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Anca Elena Albu, fost subofițer în cadrul SRI Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată, Horea Uioreanu, președinte al Consiliului Județean Cluj, la data faptelor, pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată, Mihnea Iuoraș, subprefect al județului Cluj, la data faptelor, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată, Silvia Bălaj, mama subofițerului SRI, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată.

„Procurorii militari au reținut că Anca Elena Albu a folosit și a permis lui Horea Uioreanu accesul la informații ce nu erau destinate publicității. Aceste informații, al căror obiect erau acțiuni de supraveghere operativă ce-l vizau pe acesta sau alte persoane, erau obținute cu prilejul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu. Scopul urmărit de către inculpată prin divulgarea acestor informații a fost obținerea transferului în cadrul SIE cu mijlocirea directă a președintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu”, au susținut procurorii.

Ei au precizat că acțiunile au fost săvârșite de Albu cu intenție, în mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale sau a subprefectului județului Cluj, la instigarea lui Horea Uioreanu.

Horea Uioreanu este trimis în judecată și într-un alt dosar, de corupție, la care se făcea referire în comunicatul DNA, acesta fiind acuzat că a primit mită de la oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean. Acesta se judecă la Tribunalul Cluj iar o hotărâre în acest dosar se va da în 12 mai.