Hugo Chavez l-a invitat pe Obama să se alăture „axei răului”

Publicat: 16 02. 2012, 08:53
Actualizat: 16 02. 2012, 08:54
Președintele venezuelan, Hugo Chavez, i-a cerut joi omologului său american, Barack Obama, să dea dovadă de consecvență în ideile pe care le susține și să adere la "axa răului", într-un discurs rostit în fața Adunării Generale a ONU la New York, relatează AFP.

Președintele venezuelan, Hugo Chavez, i-a cerutjoi omologului său american, Barack Obama, să deadovadă de consecvență în ideile pe care le susține și să adere la„axa răului”, într-un discurs rostit în fațaAdunării Generale a ONU la New York, relatează AFP.

„Obama, aderă la socialism!”, a declarat Chavez. „Te invităm să tealături axei răului!”, a adăugat el, cunoscut pentru sarcasmul șitiradele sale antiamericane.

Precedenta administrație americană, a lui George W. Bush, aintrodus această expresie pentru a desemna state ca Iranul sauCoreea de Nord, suspectate că se dotează cu arme de distrugere înmasă și că sprijină terorismul.

Președintele venezuelan a abordat numeroase subiecte în acestdiscurs, de la socialismul ca mijloc de „salvare” a lumiicapitaliste, până la criza politică din Honduras.

De fiecare dată, acesta a adresat câteva cuvinte președinteluiamerican, uneori elogioase, alteori ironice. El l-a invitattotodată să ridice embargoul împotriva Cubei și să se abțină de lautilizarea bazelor militare din Columbia.

Referitor la Honduras, el a acuzat armata americană că a fostcomplice la lovitura de stat de la 28 iunie, lăsând să se înțeleagăcă și Barack Obama ar putea fi implicat.

„Există doi Obama?”, a întrebat liderul de stânga al AmericiiLatine în fața reprezentanților a 192 de state membre ONU. „Cineești tu, Obama?”, a întrebat acesta pe jumătate ironic și pejumătate provocator.

Hugo Chavez a insistat de asemenea că opinia sa despre Obama estediferită de cea despre predecesorul său, George W. Bush, pe carel-a calificat drept „diavol” în 2007 de la aceeași tribună,adăugând că prezența sa aduce miros de „sulf”.

„Ieri (Obama) a vorbit aici, și nu a mirosit a sulf”, a declaratChavez râzând ca de fiecare dată la propriile afirmații. „Miroasemai degrabă a altceva: miroase a speranță”, a adăugat acesta.

Discursul președintelui venezuelan a durat peste o oră. „Nu voivorbi mai mult decât (Muammar) Kadhafi”, a declarat el stârnindrâsete în sală. Anterior, liderul libian, rostise un discurs-fluviude peste o oră și jumătate în care a criticat Occidentul.

„Kadhafi a vorbit pentru noi toți”, a adăugat Chavez stârnind dinnou râsete și aplauze. „Nu voi vorbi însă mai puțin decât Obama”, aavertizat acesta. Discursul președintelui american, durase 40 deminute.

Mediafax