ICCJ așteptată să tranșeze problema privind achitarea parțială a mareșalului Antonescu

Publicat: 15 02. 2012, 10:04
Actualizat: 05 06. 2012, 17:35
Înalta Curte de Casație și Justiție va lua în discuție, în 11 septembrie, recursul privind achitarea unor crime de război comise de mareșalul Ion Antonescu, de guvernatorul Transinistriei - Gheorghe Alexianu și de șeful Gărzii de Fier - Horia Sima.

Înalta Curte de Casație și Justiție va lua în discuție, în 11 septembrie, recursul privind achitarea unor crime de război comise de mareșalul Ion Antonescu, de guvernatorul Transinistriei – Gheorghe Alexianu și de șeful Gărzii de Fier – Horia Sima.

Soluția instanței supreme este așteptată de Guvernele de la Moscova și Chișinău, care s-au declarat "indignate" de decizia instanței Curții de Apel București de achitare parțială a mareșalului și a altor membri ai Guvernului Antonescu.

În opinia oficialilor străini, "exonerarea complicității naziste, a căror crime împotriva civililor în regiunile ocupate de Uniunea Sovietică sunt de neuitat, contrazic esența și logica situației postbelice și a documentelor finale ale proceselor Nürnberg".

În 5 decembrie 2006, Curtea de Apel București a hotărât achitarea mareșalului Ion Antonescu, șeful Gărzii de Fier, Horia Sima și a altor 19 membri ai Guvernului român din 1940, pentru unele crime de război imputate ca urmare a colaborării militare dintre România și Germania în agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietică".

În procesul lui Ion Antonescu – militarul care a preluat puterea în România în 1940, după abdicarea Regelui Carol al II-lea – Protocolul secret numărul 3 la Pactul Ribbentrop-Molotov, dintre Germania și URSS, la data judecății în 1946, nu a fost cunoscut de Tribunalul Poporului, el nefiind dezvăluit la acea dată opiniei publice, se arată în motivarea sentinței Curții de Apel București (CAB).

Acest aspect a fost relevat în cadrul judecătorii cererii de revizuire a procesului, făcută de fiul lui Gheorghe Alexianu – fostul guvernator al Transinistriei, condamnat într-unul din dosarele lui Ion Antonescu. (Mediafax)