ÎCCJ NU a luat o decizie definitivă în dosarul în care Alina Bica cere desființarea condamnării la patru ani

Publicat: 18 03. 2019, 15:00
Actualizat: 25 03. 2019, 20:30

La termenul de luni al procesului în care fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica a depus contestație în anulare față de condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare, invocând drept motiv decizia CCR privind completurile de cinci judecători, apărătorul acesteia a solicitat admiterea contestației în anulare și desființarea sentinței definitive de condamnare.

„Suntem în ipoteza unei nulități absolute în ceea ce privește hotărârea completului de 5. Subscriem raționamenteloe CCR. Alina Bica a fost lipsită de o cale efectivă a apelului, motiv pentru care se impune desființarea hotărârii”, a susținut avocatul, în fața instanței.

Cererea a fost făcută în baza deciziei Curții Constituționale privind constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul a fost de acord cu solicitarea avocatului. „Concluziile sunt de admitere a contestației. Să se stabilească termen pentru rejudecarea apelului, atât de condamnata Bica cât și de DNA. Având în vedere că se dispune rejudecarea în parte nu se poate o rejudecare propusă de Bica fără o rejudecare și a DNA”, a susținut procurorul, în sala de judecată.

Instanța a rămas în pronunțare pe această solicitare.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis definitiv, în iunie 2018, menținerea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care Alina Bica era acuzată de favorizarea făptuitorului, dar aceasta a contestat decizia printr-o cale extraordinară de atac, respectiv contestația în anulare, fosta șefă DIICOT fiind pusă în libertate până la soluționarea contestației. Alina Bica se află, potrivit ultimelor informații, în Costa Rica și a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la un post tv, că nu vrea să se mai întoarcă în România.