IMAGINEA ZILEI în România

Publicat: 30 01. 2015, 19:00
Actualizat: 31 01. 2015, 07:48

Șeful statului a sosit la Patriarhia Română la ora 11.00, fiind însoțit de consilierii prezidențiali Sergiu Nistor și Adrian Muraru.

El a asistat la întreaga Liturghie oficiată cu ocazia Sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur și care a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul slujbei, Patriarhul Daniel a transmis și un scurt mesaj, mulțumindu-i președintelui Klaus Iohannis pentru onorarea invitației de a participa la acest eveniment.

„Lumea știe că președintele României este un creștin practicant, și asta nu de când a devenit președinte, ci dintotdeauna. Ne bucurăm că arătați poporului importanța rugăciunii. (..) Sărbătoarea aceasta ne ajută pe toți care avem responsabilități în conducere să îndemnăm pe oameni la conlucrare, la comuniune”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în mesajul său transmis credincioșilor.

La final, președintele a fost întâmpinat la ieșirea din Patriarhie de mai multe persoane care au asistat la slujbă. Iohannis a făcut fotografii cu reprezentanții Bisericii ortodoxe, pe treptele Casei Patriarhale și a fost aplaudat de mulțime, în momentul în care a salutat.

Președintele Klaus Iohannis a avut, apoi, o întrevedere privată, în reședința Patriarhală, cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a durat de trei ore.

Ulterior, președintele a transmis un mesaj pe Facebook, despre participarea la slujba de la Patriarhia Română.

„La invitația Patriarhului Daniel, am participat în această dimineață la liturghia prilejuită de sărbătorirea, în calendarul ortodox, a trei mari trăitori și părinți ai creștinismului: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Așa cum am anunțat încă de la începutul mandatului meu, voi vizita, treptat, cultele legal reprezentate în România, transmițându-le tuturor un mesaj de încurajare în slujirea oamenilor și în construcția unei societăți solidare și tolerante”, a scris președintele pe Facebook.

Pe 4 ianuarie, Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, în cadrul slujbei oficiate la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă de la Sibiu, o invitație, din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel. Laurențiu Streza a spus atunci, în predică că se simte onorat de faptul că președintele Iohannis a participat la slujbă și a afirmat că și patriarhul Daniel îl așteaptă pe șeful statului la o slujbă.

De asemenea, pe 15 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a participat la Catedrala Evanghelică din Sibiu, la o slujbă pentru comemorarea sașilor și șvabilor din România care au fost deportați în urmă cu 70 de ani.