Incendiu de pășune alpină pe o suprafață de 1,5 hectare în Parcul Național Munții Rodnei

Publicat: 09 08. 2012, 16:38
Actualizat: 12 02. 2019, 21:35

Un incendiu a cuprins o suprafață de aproximativ 1,5 hectare de pășune alpină aflată la 1.800 de metri altitudine în Parcul Național Munții Rodnei, terenul aflându-se în administrarea Ocolului Silvic Feldru, care, împreună cu pompieri și localnici, intervine pentru lichidarea focului.

Șeful Ocolului Silvic Feldru, Emilian Horga, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că incendiul a izbucnit miercuri seară, iar la fața locului au fost mobilizați silvicultori, localnici, pompieri militari și civili, dar și rangeri ai Parcului Național Munții Rodnei.

„Este vorba despre o pășune alpină de circa 1,5 hectare aflată la 1.800 de metri altitudine, în zona Izvorul Mare. Nu știm exact de la ce a pornit focul, dar credem că de vină sunt fie culegătorii de fructe de pădure, fie vreun ciob expus mult timp la soare. Nu e pădure, ci pășune alpină. Am acționat rapid cu lopeți, mături și alte mijloace de intervenție. Cu apă nu am putut da fiindcă nu este drum până acolo, nu s-a putut urca. Am reușit să ținem incendiul sub control, am lăsat acolo niște oameni peste noapte, iar joi dimineață am mai trimis 14 oameni. Probabil că va mai arde mocnit încă două-trei zile, dar de extins la pădure nu se va extinde. Cel puțin noi așa sperăm”, a declarat el.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud, joi dimineață, începând cu ora 05.00, un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenție Sângeorz Băi a mers în Parcul Național Munții Rodnei pentru a-i ajuta pe reprezentanții Ocolului Silvic Feldru să stingă focul.

„Pompierii militari și voluntari, împreună cu reprezentații Comitetului Local pentru Situații de Urgență din zonă și ai altor instituții cu atribuții în domeniul gestionării situațiilor de urgență, acționează cu lopeți, mături și alte mijloace de primă intervenție pentru lichidarea incendiului care se întinde pe o suprafață de aproximativ 1 – 1,5 hectare, într-o zonă greu accesibilă”, menționează sursa citată.

Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud, a declarat că s-a creat un culoar de doi-trei metri pentru izolarea focului de zona neafectată și se lucrează pentru lichidarea în totalitate a incendiului.

Parcul Național Munții Rodnei este cea mai întinsă arie protejată din Carpații Orientali.