Iohannis, atac dur la Dragnea și Tăriceanu: „O lege a amnistiei ar albi dosarele politicienilor și ar fi o catastrofă”

Publicat: 06 01. 2017, 12:19
Actualizat: 09 01. 2017, 15:13

„Amnistia și grațierea, un deziderat al unor politicieni. Dumneavoastră cunoașteți foarte bine când este bine să apară proceduri de amnistie sau grațiere (…).O să spună unii că președintele bate câmpii. Dar eu cred că președintele trebuie să spună lucruri și preventiv. Domnul ministru (n.r. ministrul justiției), nu mi-o luați in nume personal. Constat că ministrul justiției, în vâltoarea audierilor, a spus că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie. În același timp, președintele Camerei Deputaților este o persoana condamnată penal, președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Astea sunt, doamnelor si domnilor, circumstanțe îngrijorătoare. Unii ar putea să spună că nu e niciun fel de problemă. Închisoarile sunt pline, bani nu avem, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenții cred că nu sunt doar în acest domeniu. Tare mă tem că sunt politicieni urmarți penal care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele. Un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile euroatlantice. Un astfel de demers, o lege care ar spăla păcatele ale unor hoți care pot fi periculoși, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească domnule ministru.(…)O să mă opun cu toată greutatea funcției prezidențiale unei legi a amnistiei și grațierii.”, a spus Klaus Iohannis, în deschiderea ședinței de plen a noului Consiliu Superior al Magistraturii.

Declarația președintelui vine după ce, miercuri, noul ministru al Justiției, Florin Iordache, a declarat, după audierile din Parlament, că va susține o lege a amnistiei.

„O lege a amnistiei și grațierii nu a fost susținută de noi în campania electorală dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Dacă venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta și analiza este Parlamentul”, le-a spus Iordache jurnaliștilor după audiere.