Iohannis, despre o posibilă candidatură la șefia Consiliul European: Nu e bine să comentez zvonuri

Publicat: 20 06. 2019, 17:13

„Dacă aceasta e opinia cuiva, atunci pentru mine nu este nicio problemă, însă nu cred că în acest moment este bine să comentez zvonuri. Începem negocierile politice pentru președinția Comisiei Europene. Nu avem încă progrese semnificative în acest negocieri, așa că haideți să așteptăm și să vedem cun decurge discuția astăzi (joi – n.r.), poate mâine, poate săptămâna viitoare. Toată lumea este de acord că negocierile trebuie să fie rapide, astfel âncât să avem cât mai curând nume pentru aceste funcții”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, înaintea participării la Consiliul European, întrebat dacă ia în considerarea mutarea la Bruxelles, în contextul în care unii spun că ar fi bine să fie președintele Consiliului.

Chestionat dacă își pregătește periuța de dinți și pijamaua pentru o noapte lungă de negocieri, Klaus Iohannis a răspuns: „Nu este absolut sigur că voi avea nevoie de o pijama”.

Cotidianului Financial Times a scris, săptămâna trecută, despre faptul că șeful statului Klaus Iohannis este unul dintre politicienii care ar putea deveni președinte al Consiliului European.

„Cursa pentru ocuparea funcțiilor: Consiliul European. Președintele Consiliului European prezidează summiturile Uniunii Europene și negociază acorduri. De obicei, acest post îi este oferit unui politician familiarizat cu ședințele Consiliului European; printre potențialii concurenți se numără liberali precum Charles Michel din Belgia și Xavier Bettel din Luxemburg, socialiști precum António Costa din Portugalia și Klaus Iohannis, președintele României și membru al PPE. Angela Merkel neagă faptul că ar fi interesată de această poziție. În discuții ar putea intra și foști premier, precum Helle Thorning-Schmidt, din Danemarca”, subliniază Financial Times.

Iohannis și-a anunțat, de asemenea, candidatura pentru alegerile prezidențiale.