Irakian suspectat de terorism, capturat de DIICOT în București

Publicat: 15 12. 2012, 10:36

Un cetățean irakian a fost reținut de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru tentativă de asasinat asupra diplomaților britanici și ai SUA din România.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări față de inculpatul Khr Karim Friad, 38 de ani, cetățean irakian, pentru săvârșirea infracțiunilor prev. de art.2 alin.1 pct.1 din Legea nr.61/1991 și art.32 alin.1 lit. « g » in ref. la art.32 alin.1 lit. « a » din Legea 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, precizează într-un comunicat de sâmbătă DIICOT.

Concret, spune sursa citată, joi, 13 decembrie 2012, inculpatul Khr Karim Friad a fost depistat în flagrant delict, pe raza municipiului București, în zona sediului ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, având asupra sa un cuțit cu lungimea de 22 cm.

Din cercetari a rezultat ca inculpatul, adept al regimului Sadam Hussein, s-a deplasat pe teritoriul României în scopul săvârșirii de acte teroriste, respectiv cu intenția de a comite infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății unor reprezentanți diplomatici ai Marii Britanii și SUA în România, în semn de protest față de acțiunile întreprinse de guvernele acestor state pe teritoriul statului irakian, arată DIICOT.

Irakianul a fost monitorizat de Serviciul Român de Informații, astfel că în momentul în care s-a apreciat oportun momentul pentru ridicarea acestuia s-a intervenit.

La propunerea procurorilor DIICOT, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a străinului pentru o perioada de 29 de zile.

Procurorii DIICOT au colaborat în instrumentarea cauzei cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DCCO – Biroul de Investigare a Terorismului.