Irina Socol, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare

Publicat: 02 07. 2015, 15:17
Actualizat: 02 07. 2015, 17:16

În septembrie 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (PCAB) au reținut-o pe Irina Socol, președinte și acționar al Siveco România, și pe Aurora Ecaterina Crusti, președintele comercial adjunct al Siveco România, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care cu o zi în urmă au fost făcute percheziții.

Procurorii au constat că Irina Socol s-a sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat și ar fi creat  un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Siveco ar fi achiziționat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanțul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparține unor cetățeni de etnie romă din Sintești.