Iulia Navalnaia, soţia lui Aleksei Navalnîi, a fost reținută de poliția rusă

Publicat: 31 01. 2021, 15:56
Actualizat: 06 04. 2021, 15:07
Iulia Navalnaia, soţia lui Aleksei Navalnîi, a fost reținută de poliția rusă / Sursă Foto: Profimedia

Poliția rusă a reținut-o pe Iulia Navalnaia, soţia lui Aleksei Navalnîi, opozantul Kremlinului, care se află, de asemenea, în arest. Aceasta participa la un protest neautorizat duminică la Moscova, au declarat susținătorii lui Navalnîi pe rețelele de socializare, conform Reuters.

Peste 300 de persoane reținute la Moscova

OVD-Info, un grup de monitorizare, a declarat că peste 300 de persoane au fost deja reținute la mitingul de la Moscova.

Navalnaia a fost reținută la un protest similar, în sprijinul soțului ei, săptămâna trecută.

Polițiștii au reținut peste 1.000 de persoane și a întrerupt mitinguri duminică la Moscova și în toată Rusia, în timp ce susținătorii lui Alexei Navalnîi au ieșit în stradă pentru a protesta față de arestarea sa, în ciuda temparaturilor scăzute și amenințărilor autorităților.

Protestele de la nivel național au urmat proteste majore care au avut loc weekendul trecut.

Aleksei Navalnîi de opoziție a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde s-a recuperat după ce a fost otrăvit. El îl acuză pe Putin că a ordonat crima, ceea ce Kremlinul neagă.

O instanţă din Moscova a respins cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnîi: „O încălcare flagrantă a legii”

O instanţă districtuală din Moscova a respins, joi, cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, aflat în arest preventiv de la revenirea în Rusia, relatează Mediafax.

„Decizia Tribunalului din Khimki trebuie să rămână nemodificată, apelul este respins”, a anunţat judecătorul Musa Musaev, de la Tribunalul regional Moscova, conform agenţiei RIA Novosi.

Aleksei Navalnîi, aflat în arest preventiv, a declarat în instanţă, prin videoconferinţă, că este vorba de o „încălcare flagrantă a legii”. „Este o încălcare flagrantă a legii care are rolul de a mă intimida pe mine şi alţi oameni”, a afirmat Navalnîi.

Serviciul rus al Penitenciarelor a cerut instanţei judiciare să transforme condamnarea cu suspendare a lui Aleksei Navalnîi în detenţie cu executare, din cauza încălcării termenilor sentinţei.

Mai mulţi apropiaţi ai lui Aleksei Navalnîi au fost reţinuţi joi, înaintea deciziei instanţei, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

Printre persoanele reţinute se numără Oleg Navalnîi, fratele lui Aleksei Navalnîi, activista Liubov Sobol şi Maria Alehina, membră a grupului constestatar Pussy Riot.