Ivan, despre variantele de comisar UE: Mureșan e crescut și pregătit de Germania, Negrescu de Franța

Publicat: 30 10. 2019, 11:13

„Cât de rău am ajuns ca țară!!! Cele mai mari două partide din România se bat pentru nominalizarea unui comisar european care să facă pe plac Germaniei sau Franței. Siegfried Mureșan este crescut și pregatit de Germania, Victor Negrescu de Franța”, a scris Cătălin Ivan, miercuri, pe Facebook.

Acesta a mai spuns că obediența României față de străini poate fi extrem de periculoasă.

„Obediența față de străini și lipsa oricărei urme de patriotism au devenit virtuți în România. Trist și extrem de periculos. Poate fi chiar fatal pentru noi ca popor dacă nu ne trezim”, a conchis Ivan.

Premierul în exercițiu Viorica Dăncilă a anunțat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european, precizând că scrisoarea către Bruxelles urma să fie trimisă marți.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru funcția de comisar european. Klaus Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, a primit marți după-amiază scrisoarea Guvernului Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european, a declarat un oficial UE, precizând că sunt cunoscute disensiunile de la București, dar că procedura este urgentă.

„Președintele-ales (al CE, Ursula von der Leyen – n.r.) a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere transmisă de actualul Guvern în exercițiu nu este, în mod evident, susținută de președintele României. Ținând cont de provocările și de oportunitățile care urmează, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nicio întârziere”, a declarat un reprezentant al noii echipe a Comisiei Europene.

Liberalii iau în considerare nominalizarea pentru poziția de comisar european a europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan sau a eurodeputatului PNL Adina Vălean, au spus surse din partid, pentru MEDIAFAX.