Jens Stoltenberg: „Cutremurele din Turcia sunt cel mai ucigător dezastru natural produs în NATO de la înființarea alianței”

Publicat: 16 02. 2023, 14:53
Actualizat: 16 02. 2023, 14:54
Jens Stoltenberg / Sursa FOTO: snl.no

Jens Stoltenberg, prezent joi la Ankara, a dat afirmat că alianța va sprijini în continuare Turcia în urma cutremurelor din 6 februarie, pe care le-a descris drept „cel mai ucigător dezastru natural” care a avut loc pe teritoriul unui stat aliat de la înființarea NATO, în 1949.

„Este cel mai ucigător dezastru natural pe teritoriul alianței de la înființarea NATO”, a spus Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă alături de ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, înainte de a vizita unele dintre zonele cele mai afectate de seisme.

„A doua zi după cutremur, Centrul de Răspuns la Dezastre al NATO a emis o cerere imediată de asistență către toți aliații și partenerii, iar de atunci, mii de membri ai personalului de intervenție în situații de urgență au fost trimiși în Turcia pentru a sprijini eforturile de ajutorare”, a precizat Șeful NATO.

„Aliații NATO continuă să ofere sprijin”, a dat asigurări Stoltenberg, potrivit NATO.int.

„Cutremurele din Turcia sunt cel mai ucigător dezastru natural produs în NATO de la înființarea alianței”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Turcia va primi zeci de mii de corturi

Avioane militare din Norvegia, Marea Britanie și Statele Unite au fost trimise în Turcia pentru a transporta ajutorul internațional, a mai spus oficialul, adăugând că Albania, Canada și Germania au oferit ajutor financiar.

De asemenea, NATO intenționează să furnizeze Turciei „zeci de mii de corturi” în următoarele zile și săptămâni.

Cel puțin 36.187 de oameni au murit în Turcia în urma cutremurelor de peste 7 grade magnitudine care s-au produs în sudul țării pe 6 februarie.

De asemenea, peste 5.800 de persoane și-au pierdut viața în Siria, unde seismele s-au resimțit puternic în zona de nord.

Astfel, bilanțul total al deceselor în cele două țări se apropie de 42.000.