Jens Stoltenberg solicită o anchetă în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi

Publicat: 26 08. 2020, 20:22
Actualizat: 06 04. 2021, 16:21
Stoltenberg: „Tratatul pentru interzicerea armelor nucleare nu va funcționa. NATO nu va renunța la aceste arme” / Sursa Foto: Mediafax Foto

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a solicitat miercuri lansarea unei investigaţii în cazul aparentei otrăviri a disidentului rus Aleksei Navalnîi, informează Reuters.

Secretarul general al NATO solicită o anchetă

„Nu avem niciun motiv să punem sub semnul întrebării concluziile medicilor, iar acum avem nevoie de o investigaţie transparentă pentru a afla ce s-a întâmplat şi a ne asigura că cei responsabili sunt traşi la răspundere”, a afirmat Jens Stoltenberg înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din ţările membre NATO.

Germania, Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie au cerut Rusiei să investigheze aparenta otrăvire a lui Aleksei Navalnîi.

Autorităţile germane suspectează că Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse adus în comă în Germania, a fost otrăvit, a afirmat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

Aleksei Navalnîi, un critic acerb al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport, iar purtătoarea sa de cuvânt crede că a fost otrăvit.

Aliat al lui Aleksei Navalnîi: Vladimir Putin este singurul care ar fi putut autoriza otrăvirea

Ivan Zhdanov, un aliat al disidentului rus Aleksei Navalnîi și președintele Fundației Anticorupție (FBK) fondată de acesta, a declarat miercuri că președintele Rusiei, Vladimir Putin, este singurul care ar fi putut să autorizeze operațiunea de otrăvire a lui Navalnîi.

Site-ul agenției de presă Reuters notează că Zhdanov nu a putut prezenta și dovezi care să vină în sprijinul acuzațiilor sale.

„(Vladimir Putin, n. red.) urăște FBK atât de mult pentru că i-am expus faptele, atât lui, cât și celor din anturajul lui”, a declarat Ivan Zhdanov.

Kremlinul susține că nu își dorește ca situația lui Navalnîi să înrăutățească relația Rusiei cu Vestul

Întrebat dacă posibila otrăvire a disidentului ar putea să afecteze relațiile dintre Rusia și statele occidentale, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu își dorește ca acest lucru să se întâmple.

„În primul rând ,bineînțeles că nu ne-am dori ca acest lucru să se întâmple, cu siguranță nu. În al doilea rând, nu există motive pentru acest lucru”, a spus Peskov.

Declarația lui Peskov vine la o zi după ce președintele camerei inferioare a Parlamentului rus a anunțat că o comisie ar urma să lanseze o anchetă pentru a determina dacă forțe străine au avut legături cu ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi. Președintele camerei inferioare a Parlamentului susține că aceste forțe externe ar fi putut să încerce astfel să alimenteze tensiunile cu Rusia.