Jobbik cere AUDIEREA ambasadorului român privind acțiuni contra maghiarilor din Ținutul Secuiesc. Se vorbește despre „arestarea nejustificată” a lui Beke Istvan

Publicat: 04 01. 2016, 14:05
Actualizat: 04 01. 2016, 14:27

Gabor Vona, liderul partidului Jobbik, a afirmat sâmbătă că a cerut ca ambasadorul român să fie audiat într-o sesiune comună a Comisiilor de Afaceri Externe și Coeziune Națională din Parlamentul ungar, în legătură cu o „serie de acțiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare”, împotriva maghiarilor care trăiesc în Ținutul Secuiesc.

Vona a precizat că Guvernul ungar și diplomația au tăcut în legătură cu „abuzul de putere” al autorităților române și cu „încălcarea grosolană” a drepturilor colective ale comunității maghiare.

El a adăugat că arestarea nejustificată a liderului Mișcării de Tineret 64 de Comitate din Târgu Secuiesc, Istvan Beke, și „hărțuirea” mai multor grupuri maghiare din regiune de către autorități „nu pot rămâne fără răspuns” din partea Ungariei.

Beke Istvan a fost arestat la 1 decembrie, fiind acuzat că ar fi plănuit să confecționeze și să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc cu ocazia manifestărilor de Ziua Națională.

„Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităților maghiare din afara Ungariei și pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizației radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Mișcarea radicală a avertizat că, din cauza „calomniilor absurde” ale autorităților române, se va adresa tribunalelor internaționale, presei internaționale și organizațiilor pentru drepturile omului.