Lăzăroiu nu vrea să danseze pe „muzica” lui Strauss

Redactor:
Marian Sultănoiu
Lăzăroiu nu vrea să danseze  pe „muzica” lui Strauss
Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu a declarat, vineri, într-o emisiune televizată, că informațiile transmise de directorul general al FMI sunt inexacte, menționând că soluția propusă de reprezentanții Fondului viza, alături de creșterea TVA și a cotei unice, și reducerea cu 20% a sectorului bugetar.

tranșant unei astfel de întrebări adresate de moderatoareaemisiunii difuzate pe France 2, el ieșind elegant din corzi: „Am uncap micuț și nu mă pot gândi la mai multe lucruri deodată”, aglumit el.
Lăzăroiu a afirmat că declarația oficialului FMI „n-a creat unconfort din punct de vedere al comunicării”. „În general, și noi amfost surprinși de această declarație”, a spus el. Consi-lierulprezidențial a precizat că există un text de scrisoare „agreat deautoritățile române cu FMI”, făcut public în urmă cu 10 zile, „careconține planul de restructurare având, ca piloni principali,reducerea salariilor bugetarilor cu 25% și a pensiilor cu 15%”.

„Au fost, cred, niște inexactități în declarațiile șefului FMI.Primul care trebuie spus este că propunerea, soluția cu care avenit FMI și care a fost discutată de Guvern, a fost următoarea:creșterea TVA de la 19% la 24%, creșterea cotei unice de la 16% la20% și reducerea sectorului bugetar cu 20%. Deci disponibilizări(…) Guvernul a venit cu cealaltă variantă, s-au discutat celedouă și au căzut ambele părți de acord asupra celei de a doua. S-acăzut de acord că o creștere a taxelor împovărează foarte multeconomia, sufocă sectorul privat și nu ne ajută să ieșim dinsituația în care suntem”, a spus Lăzăroiu.

Încercând să explice „ieșirea ciu-dată” a unei organizațiiconsiderate, în general, rece și tehnică, Lăzăroiu a fost de părerecă „probabil există și alte dedesubturi”. „Nu știu dacă e un faptde notorietate, dar directorul FMI, din câte știm noi,intenționează să candideze la președinția Franței, iar declarația afost făcută pe un post de televiziune francez. Cred că a fost maidegrabă adresată Franței, și era o declarație ușor ideologizată,mai apropiată de stânga, iar în context a folosit exemplulRomâniei”, a susținut Lăzăroiu.

Vlădescu și Boc contrazic și ei FMI

Ministrul de Finanțe, Sebastian Vlădescu, a susținut la rândulsău că FMI a propus, în mod constant, ajustarea cheltuielilorsalariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% și a cotei unice la20%, măsuri care ar fi afectat întreaga populație, și că nuînțelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanelebogate.

„Față de această opțiune, am ales să reducem cheltuielilebugetare fără a crește taxele, pentru că o impozitare suplimentarăa mediului de afaceri ar afecta șansele de reluare a creșteriieconomice. Am ales răul cel mai mic”, a completat premierulBoc.

Oficialii FMI, contrariați de faptul că Guvernul Boc încearcă săarunce pisica în curtea Fondului pentru măsurile dure pe careCabinetul ma-joritar PD-L e hotărât să le aplice, în ideea stopăriicreșterii deficitului bugetar, au dat o replică neașteptatăCabinetului de la București. Între al-tele, directorul generalDominique Strauss-Kahn a declarat la France 2 că FMI „a propusGuvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei mai bogați,dar autoritățile din România au luat decizia tăierii salariilorfuncțio-narilor”.

„Guvernul român ne-a anunțat că una dintre propunerile saleprevede tăierea a 20 – 25% din salariile funcțio-narilor. Noi amspus că nu este necesară luarea acestei măsuri. Le-am spus: dacăvreți să faceți economii, măriți impozitele și mai ales impozitelepentru cei mai bogați. Guvernul a spus „nu” propunerii noastre,atenționându-ne: noi suntem cei care decidem. Și acesta esteadevărul – Guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi arătăm doarcare este situația și drumul de urmat. Guvernul propune măsurile,iar în acest caz, Guvernul român le-a ales”, a declaratStrauss-Kahn, potrivit postului citat.

Totodată, Strauss-Kahn a lăsat să se înțeleagă că FMI a propusGuvernului de la București să renunțe la cota unică și să treacă laimpozitare progresivă, cu taxe mai înalte pentru populația cuvenituri mai mari.
„România este într-o situație mai dificilă decât credeam și decât ocredea chiar și ea. Noi am spus: în aceste condiții vom accepta cadeficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puțin mai mare,pentru că în felul acesta vom susține creșterea economică. Totuși,situația s-a degradat mai mult decât am crezut și ca urmare amcerut noi măsuri”, a precizat Strauss.

Lăzăroiu: „A spus-o pentru Franța”

Vineri, la TVR1, consilierul prezi-dențial Sebastian Lăzăroiul-a contrazis pe directorul general al FMI, susținând că declarațialui Dominique Strauss-Kahn este „ușor ideologizată”, fiind făcută”mai degrabă pentru Franța”. Lăzăroiu a afirmat că actualul șef alFMI ar putea candida la președinția Franței, chiar dacă Strauss aevitat să răspundă … citește mai departe în paginaurmătoare

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
O localitate din Dâmbovița a fost carantinată deși nu avea niciun caz de COVID. Gafă...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide