Legea care scoate din pușcării mai mulți deținuți decât grațierea. Explicațiile ministrului Justiției

Publicat: 22 10. 2017, 09:45

Ministrul explică, pe Facebook,  traseul proiectului de lege, precizând că pe 17 noiembrie 2016, Ministerul Justiției, condus atunci de Raluca Prună, a înaintat către CSM, pentru avizare, proiectul privind modificarea și completarea legii privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

„La data de 29.XI.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege, cu observațiile menționate în Anexă. La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, >”, scrie Tudorel Toader.

„Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al justiției ! Forma inițială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deținut. Curtea Constituțională a respins criticile de neconstituționalitate”, mai spune ministrul.

Precizările vin după ce, joi, prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberați 529 de deținuți.

„În baza acestei legi, prin adăugirea celor 6 zile (..) – au ieșit 529 de detinuți. Nu credeam că impactul va fi atât de mare”, a declarat atunci Tudorel Toader.

„3349 de deținuți au dobândit vocația la liberarea condiționată în cursul zilei de ieri”, a mai spus ministrul joi.

Astfel, cei peste trei mii de condamnați întrunesc acum condițiile pentru a cere eliberarea condiționată, fracția de executare a pedepsei fiind îndeplinită mai repede datorită celor șase zile de libertate obținute pentru 30 de zile executate în condiții improprii.