Legendara balerină Maya Plisetskaya A MURIT

Publicat: 03 05. 2015, 01:36

This browser does not support the video element.

Una dintre cele mai reprezentative dansatoare ale baletului rus, Maya Plisetskaya, a murit în urma unui atac de cord, în Germania, la vârsta de 89 de ani.

„Soțul ei, (compozitorul)  Rodion Shchedrin tocmai m-a sunat. A murit în urma unui atac de cord, în ciuda eforturilor medicilor de a o salva”, a declarat directorul general al Teatrului Bolshoi, Vladimir Ourin, citat de agenția de știri TASS, citat de rt.com.

Muza lui Yves Saint Laurent și a lui Pierre Cardin, Maya Mijáilovna Plisiétskaia s-a născut la Moscova, pe 20 noiembrie 1925. Spania a naturalizat-o, în 1993.  Artista este considerată unul din simbolurile baletului clasic. A fost primbalerina unei întregi generații, ce le-a inclus pe Margot Fonteyn, Alicia Alonso si Yvette Chauviré.

A intrat în lumea dansului la vârsta de 3 ani în Școala de dans din Moscova, ca mai târziu să ajungă în școala de balet a teatrului Bolshói. În 1943, Maya devine primbalerină a teatrului și, la 18 ani, își începe cariera cu Moartea lebedei. Cunoscută pentru tehnica sa desăvârșită, precum și pentru dramatismul interpretării, Plisetskaya a slujit scena baletului rus până în 1990, când s-a retras la vârsta de 65 de ani.

A devenit faimoasă nu doar pentru talentul ei, ci și pentru longevitatea sa artistică, silueta perfectă și grația artistică.

Posesoare a unui uimitor port-des-bras, interpretarea sa în dublul rol Odette-Odile în Lacul lebedelor este considerată de critică ca fiind perfectă. A fost magistrală în  Carmen, Kitri din Don Quijote, Noaptea Valpurgiei , Bolero-ul lui Ravel și Raymonda.