Liderul catalan exilat a cerut cetățenilor „să se pregătească pentru lupta finală” pentru a obține independența

Publicat: 29 02. 2020, 16:47
Actualizat: 29 02. 2020, 22:20
Twitter

Zeci de mii de susținători pro-independență s-au adunat sâmbătă dimineață într-un eveniment politic la Perpignan, în Franța, unde a fost prezent fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont.

Este pentru prima dată când Puigdemont a riscat să meargă în Franța, unde poliția și instanțele colaborează  cu autoritățile din Madrid.

El a fost impulsionat recent după câștigarea unei bătălii legale care îi acordă imunitate de urmărire penală pentru că în prezent este europarlamentar, notează publicația catalannews.

În timpul evenimentului, Puigdemont a cerut cetățenilor „să se pregătească pentru lupta finală” pentru a obține independența. De asemenea, a cerut publicului să revină la spiritul referendumului de independență din 2017 și a spus că  „greșelile, ezitările și punctele slabe trebuie depășite”.

Carles Puigdemont, care a condus campania pentru independența Cataloniei față de Spania, a fugit în urmă cu  doi ani. după ce a declarat independența de restul Spaniei în urma unui referendum pe care Madridul l-a considerat ilegal.

El a fost urmărit de autoritățile spaniole pentru presupusa rebeliune în legătură cu acțiunile sale  pentru ca Catalonia să se despartă de Madrid.