LOTO. Pentru prima dată în istoria Loteriei, nu vor avea loc extrageri Loto 6/49 până în 11 ianuarie

Publicat: 04 01. 2015, 16:15
Actualizat: 09 01. 2020, 18:53

LOTO. Extragerile nu se mai organizează, deoarece Loteria nu are contract de administrare a programelor informatice care ajută la extragerea numerelor.

UPDATE. Loteria Română transmite, într-un comunicat, că nu a anulat extragerile din 4 și 8 ianuarie, ci că acestea nu au fost programate: „Primele trageri loto din acest an vor avea loc, așa cum am comunicat încă din data de 30.12.2014, în data de 11.01.2015. Subliniem faptul că Loteria Romană nu a anulat tragerile de azi, 4.01.2015, și nici pe cele de joi, 8.01.2015, așa cum a apărut în mass media”. Totuși, este prima dată când extragerile încep atât de târziu într-un an. 

„Contractul cu firma Intralot, privind administrarea și gestionarea tuturor jocurilor loteristice, nu se va prelungi. Actualul act adițional, prin care s-a prelungit acest contract, este în vigoare până în data de 31 decembrie. În urma discuțiilor avute, am decis de comun acord cu conducerea Compania Națională Loteria Română SA, ca aceasta să efectueze demersurile necesare pentru încheierea de contracte cu o parte din subcontractorii Intralot, în vederea asigurării funcționării sistemului Loto, în continuare, fără nicio modificare”, se arată într-o declarație de presă transmisă de ministrul Finanțelor Darius Vâlcov.

Pe 29 decembrie anul trecut, Ministul Finanțelor Publice anunța că Loteria Națională nu mai prelungește contractul cu firma Intralot, cea care administra soft-urile necesare desfășurării jocurilor de noroc. O zi mai târziu, conducerea Loteriei anunța că extragerile loto vor fi reluate abia pe 11 ianuarie anul acesta.

Sistemul informatic este esențial pentru activitatea Loteriei Române, astfel că lipsa unui contract de administrare poate duce la întreruperea activității companiei, mai ales că Loteria nu are specialiști care să se ocupe de programele informatice, conform unui fost consilier în Loteria Română.

„Totodată, Compania Națională Loteria Română a început demersurile pentru ca din ianuarie 2015 să asigure funcționarea întregului sistem prin specialiști proprii”, a mai spus Vâlcov în declarația de presă.

Contractul dintre Loterie și Intralot a fost încheiat pe 26 iunie 1992 pentru o perioadă de 10 ani. Pe 23 martie 2000, Loteria a semnat un act adițional, prin care valabilitatea înțelegerii a fost prelungită până la 31 decembrie 2013. În toată această perioadă, firma grecească a încasat între 7,5 și 8,5 la sută din încasările lunare brute ale Loteriei.

Anul trecut, Consiliul Concurenței a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Națională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înțelegeri anticoncurențiale.