Lucian Bode: „PNL are suficiente resurse umane bine pregătite să conducă orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării”

Publicat: 19 05. 2023, 11:40
Actualizat: 19 05. 2023, 12:17
Sursa foto: GANDUL

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a declarat vineri că ministerele UDMR sunt discutate acum de PNL și PSD. 

Întrebat dacă PNL va prelua Dezvoltarea, Bode a spus: ”În condiţiile în care rediscutăm toate ministerele, orice e posibil. PNL are suficiente resurse umane să conducă orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării”.

De asemenea, chestionat cât mai este așteptat UDMR să vină la negocieri, Bode a spus: „Eu cred că la începutul lunii săptămânii viitoare, luni, cel mai târziu marți, aceste lucruri se vor clarifica”.

În ceea ce privește amenințarea UDMR cu ieșirea de la guvernare dacă pierde Ministerul Dezvoltării, Lucian Bode a afirmat: ”Este foarte simplu. Dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere și vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier și Secretariatul General al Guvernului, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier și cancelarul premierului. Dacă pe cele două ministere, care revin UDMR, se agreează o formula unanim acceptată de PSD și PNL, stau la masă, dacă nu, este decizia domniilor lor”.

”În ceea ce priveşte structura guvernului, poziţia PNL exprimată ieri a fost aceea de a respecta protocolul semnat în 2021 între cei patru parteneri. Am spus foarte clar, dacă există dorinţa din partea unuia dintre parteneri, PSD în cazul de faţă, să schimbăm protocolul, noi am solicitat două lucruri, reducerea numărului de ministere şi rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero”, a declarat Bode.

El a menţionat că, ”în varianta în care PSD a propus schimbarea protocolului prin menţinerea Ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci propunerea PNL a fost să reducă numărul de ministere de la 20 la maximum 18 şi să rediscute toate portofoliile, astfel încât la sfârşitul săptămânii viitoare să fie definitivată structura guvernului”.

”Nu am ajuns la o înţelegere ieri (vineri – nr.) în ceea ce priveşte definitivarea unei structuri a guvernului. Cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare aceste lucruri vor fi clarificate”, a mai spus Bode.

Ministrul de Interne a fost întrebat şi dacă rămâne în Executiv, ţinând cont de problemele pe care le are cu acuzaţiile de plagiat. ”Vă asigur că nu sunt probleme. Acest lucru îl va dovedi instanţa. Toţi ne vom supune votului membrilor BPN. Dacă voi lua o decizie, o voi spune întâi colegilor mei”, a spus Bode, în cadrul unei conferințe de presă.