Ludovic Orban, optimist după noul record de îmbolnăviri: “Vom opri răspândirea virsului!” Ce spune premierul despre posibilitatea amânării alegerilor parlamentare

Publicat: 21 10. 2020, 14:27
Ludovic Orban, despre carantinarea României: Obiectivul nostru este să nu afectăm economia / Sursă Foto: Mediafax

Premierul Ludovic Orban este optimist că ultimele măsurile de restricție luate de autorități vor limita răspândirea COVID-19 și a precizat, deși România a înregistrat miercuri un nou record de infectări, că alegerile parlamentare nu reprezintă un risc suplimentar de împrăștiere a noului coronavirus.

Aflat la Pitești, Ludovic Orban a oferit o primă reacție după ce GCS a raportat 4.848 de îmbolnăviri cu virusul asiatic în ultimele 24 de ore. Premierul a evitat să răspundă dacă Guvernul ia în calcul un nou “lockdown”, limitându-se să declare că „am prevăzut un set de măsuri. Ele sunt incluse în legislaţie şi în HG privind prelungirea stării de alertă. Măsurile vizează obiectivul nostru de a reduce interacţiunile şi riscul de răspândire a virusului. Opinia şi evaluările pe care le avem e că ritmul de creştere a persoanelor infectate se va reduce. Analizăm datele la săptămână„.

Ludovic Orban: “Este necesară purtarea măștii de protecție în spațiile deschise”

În continuare, Ludovic Orban s-a arătat optimist că răspândirea coronaviruslui va fi, în cele din urmă, oprită. „Trebuie respectate deciziile pe care le-am luat. Este necesar să fie respectată măsura obligativităţii purtării măştii în spaţiile deschise. Învăţământul a trecut online. Se reduce interacţiunea dintre elevi, dar şi interacţiunea dintre părinţi. Am convingerea că aceste măsuri vor genera efecte şi vom opri răspândirea virusului„, a mai spus premierul.

“Alegerile nu prezintă un risc suplimentar de răspândire a viruslui”

Întrebat dacă există riscul ca alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie să fie amânate în contextul în care și în zilele următoare se vor înregistra în jur de 5.000 de cazuri noi de coronavirus, Ludovic Orban a declarat: “Din punctul nostru de vedere, alegerile nu prezintă un risc suplimentar de răspândire a viruslui. Am prevăzut modalităţi pentru desfăşurare campaniei şi organizare zilei votului. Atâta timp cât candidaţii respectă aceste măsuri, riscul răspândirii nu creşte odată cu alegerile„.