MAE: Fenomenul de cărăușie de droguri peste hotare a cunoscut o amploare alarmantă

Publicat: 17 09. 2012, 23:04
Actualizat: 28 09. 2018, 23:08

Fenomenul de cărăușie de droguri peste hotare a cunoscut în ultima perioadă „o amploare alarmantă”, în prezent „un număr mare” de cetățeni români fiind deținuți în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanțe înscrise în categoria drogurilor, potrivit MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenția Națională Antidrog, a inițiat, la 14 septembrie 2012, o campanie anti-drog, care își propune să atragă atenția asupra fenomenului de cărăușie – transportul de droguri peste hotare. Acest fenomen a cunoscut în ultima perioadă o amploare alarmantă, în prezent un număr mare de cetățeni români fiind deținuți în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanțe înscrise în categoria drogurilor. Demarată sub titlul «Drogurile îți schimbă destinația», campania de conștientizare atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre aspecte mai puțin cunoscute din legislația unor țări ca Brunei, Malaezia, China, Turcia, Peru și altele”, se arată într-un comunicat transmis luni de MAE.

MAE atenționează, prin intermediul acestei campanii, că în multe țări deținerea unor cantități mici de substanțe încadrate în categoria drogurilor poate reprezenta, de fapt, transport de droguri, fapt ce va atrage, în cazul arestării, o pedeapsă corespunzătoare. Această prevedere este valabilă pentru toate categoriile de droguri, inclusiv pentru cele făcând parte din așa-zisa categorie a drogurilor ușoare, aspect necunoscut marii majorități a publicului, care este, în general, mai familiarizat cu legislația europeană în materie de droguri, mai permisivă.

Un alt aspect asupra căruia MAE dorește să atragă atenția este acela că „există o listă care cuprinde 32 de țări în care pentru infracțiunile legate de droguri se aplică pedeapsa cu moartea”.

„Campania este astfel gândită încât să aibă impact asupra tuturor categoriilor de public, informațiile prezentate fiind de ordin general, dar profilul «victimei», în cazul fenomenului de cărăușie de droguri, este acela al unui tânăr cu vârsta cuprinsă între 20 și 27 de ani, provenit dintr-o familie dezorganizată, cu studii puține sau întrerupte, fără un loc de muncă stabil sau, în cel mai bun caz, slab remunerat”, se mai arată în comunicatul MAE.