MAE recomandă cetățenilor români să părăsească regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina și Crimeea

Publicat: 29 05. 2014, 16:54
Actualizat: 27 09. 2018, 19:52

În contextul evenimentelor înregistrate în Crimeea și în alte zone din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români, inclusiv reprezentanți ai mass-media, „să părăsească imediat teritoriul peninsulei, precum și regiunile Donețk și Lugansk. În acestea din urmă situația de securitate s-a deteriorat dramatic”, se arată într-un comunicat al MAE.

Totodată, cetățenii români sunt încurajați să evite deplasările, dacă acestea nu sunt strict necesare, în regiunile Harkiv, Sumi, Zaporojie, Nikolaiev, Dnepropetrovsk, Herson și Odessa.

MAE reamintește că cetățenii români aflați în situații deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev, la numărul de urgență +38093.625.27.17, Consulatului General al României la Cernăuți, la numărul de urgență +38093.270.92.60 și Consulatului General al României la Odessa, la numărul de urgență +38095.541.27.88.

După alegerile prezidențiale de duminică, în zona de est a Ucrainei au reizbucnit violențele.

Astfel, insurgenți proruși au atacat, miercuri, o unitate militară ucraineană, în orașul Lugansk, confruntările soldându-se cu victime de ambele părți, a anunțat Ministerul de Interne de la Kiev, citat de AFP.

Potrivit BBC News Online, rebelii proruși din estul Ucrainei au doborât, joi, un elicopter militar în apropiere de orașul Slaviansk, în estul Ucrainei. 14 militari, printre care și un general, și-au pierdut viața.

Două echipe de observatori OSCE au fost reținute în estul Ucrainei, în regiunea Donețk.

Diplomatul german Wolfgang Ischinger, emisarul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în Ucraina, nu exclude posibilitatea retragerii observatorilor din această țară dacă situația va continua să se înrăutățească.

„Dacă situația în materie de securitate va genera temeri privind viețile colaboratorilor noștri – care sunt angajați civili – atunci mă tem că va trebui să ne retragem de pe teren”, a spus Ischinger, conform AFP, într-un interviu acordat postului german ZDF.