Măștile faciale, ineficiente pe timp de ploaie. Ce ne avertizează medicii

Publicat: 06 10. 2020, 10:50
Măștile faciale, ineficiente pe timp de ploaie. Ce ne avertizează medicii / Foto caracter ilustrativ: Pexels.com

Experții avertizează că măștile faciale devin „vulnerabile” în anotimpul ploios.

Măștile faciale pot deveni ineficiente, dacă sunt purtate pe timp de ploaie, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

OMS spune că masca trebuie înlocuită, dacă devine umedă, deoarece nu mai este eficientă în lupta contra coronavirusului.

Chiar dacă în multe țări nu este obligatorie purtarea măștii în exterior, unii oameni preferă să o păstreze, dar ar trebui să țină cont de condițiile meteo, scrie The Independent.

Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la Kings College London, a declarat, pentru The Times: „Ar fi utile unele sfaturi clare. Măștile trebuie înlocuite în mod regulat și mai ales pe timp de ploaie”.

Aseem Malhotra, consultant cardiolog, a adăugat: „E evident că măștile se deteriorează, când oamenii merg la magazin sau călătoresc prin ploaie. Nu a existat nicio campanie publică de conștientizare a oamenilor, în acest sens – când devin măștile lor ineficiente?”

Potrivit medicilor, măștile ar trebui înlocuite de fiecare dată când se umezesc sau „le atingeți”, dar ultima variantă nu pare să stea în picioare.

Similar, sfatul OMS vizează purtarea unor măști cu cel puțin trei straturi de protecție. Din păcate, umezeala poate compromite chiar și o mască medicală.

Măștile N-95 sunt cele mai eficiente în lupta contra Covid-19.

Karol Sikora, fost coordonator OMS al programului de prevenție și tratare a cancerului, a declarat: „Umezeala determină ca măștile să fie poroase și vulnerabile în fața timpului neprielnic”.

Raed Arafat: ”Purtarea măștii se va face în spațiile deschise”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat,  a făcut declarații privind deciziile adoptate de către CNSU. DSP Bucureşti a recomandat câteva măsuri care au fost adoptate în cele din urmă.

România, printre țările UE care au importat cele mai multe măști faciale în prima jumătate a anului / China, principalul furnizor din blocul comunitar

România a importat în pandemie măști faciale în valoare de 272 milioane de euro, fiind devansată doar de Cehia, Polonia, Austria, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Franța și Germania, relevă datele publicate marți de Eurostat.