Măsuri de securitate sporite în Belgia după publicarea unor fotografii de la autopsia unor teroriști

Publicat: 04 06. 2015, 17:14

Fotografiile au fost găsite de Inspecția generală de poliție integrată și dovedesc că în sala de autopsii a Institutului medico-legal din Liege a avut loc o sărbătoare după autopsia efectuată pe cadavrele teroriștilor uciși la Verviers la jumătatea lui ianuarie.

Faptele au fost dezmințite de procurorul general din Liege, Christian de Valkeneer, dar și de ministrul de Interne, Jan Jambon, și comisarul general al poliției, Catherine De Bolle, care au subliniat că „nu se pune problema unor scene precum cele descrise sugestiv de presă”. În urma acestor evenimente, Centrul de criză a cerut miercuri Organismului de coordonare pentru analiza amenințării (OCAM) să evalueze situația și impactul său la nivelul securității.

Această analiză a fost transmisă în aceeași zi și „au fost luate măsurile necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului de criză al Ministerului de Interne, Peter Mertens. Detaliile acestor măsuri nu au fost comunicate pentru a nu le compromite eficiența, chiar dacă unele dintre ele sunt „vizibile”.

„Suntem conștienți de situație și o urmărim îndeaproape, în coordonare cu serviciile de poliție. Unele măsuri de securitate au fost consolidate atât pe întreg teritoriul, cât și în unele zone specifice”, a subliniat el. Nivelul amenințării rămâne însă neschimbat, la doi pe o scară cu patru trepte pe întreg teritoriul și la trei în unele zone, a precizat Anne-Laure Mouligneaux, purtătoarea de cuvânt a ministrului de Interne Jan Jambon.