Matteo Renzi: Mediterana este mare, nu cimitir

Publicat: 18 04. 2015, 00:26

„Mediterana este mare, nu cimitir”, a declarat Matteo Renzi în cursul unei conferințe comune de presă cu președintele american Barack Obama, la Casa Albă.

În opinia premierului italian, problema imigranților clandestini care își pierd viața în urma unor naufragii în Marea Mediterană poate fi soluționată doar prin stabilizarea situației în Libia.

„Este evident că toate țările din regiune sunt interesate de găsirea unei soluții (pentru Libia). Datoria noastră este să încurajăm și să facilităm acest proces în fiecare etapă”, a afirmat Renzi, dând asigurări că „Italia este pregătită pentru a-și asuma coordonarea eforturilor diplomatice” în vederea reinstaurării păcii în Libia.

„Punctul cheie este blocarea traficului de ființe umane”, a precizat el.

Până la 400 de imigranți clandestini care încercau să ajungă în Europa au murit la începutul acestei săptămâni după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în largul coastelor Libiei.

Potrivit autorităților italiene, peste 15.000 de imigranți au sosit în Italia de la începutul lui 2015.

Traficul de persoane continuă să aducă profit, în contextul unei situații haotice și violente în Libia, o adevărată poartă pentru imigranți. Potrivit unor imigranți clandestini salvați pe Mediterana în februarie, traficanții de persoane primesc între 500 și 1.000 de euro pentru a facilita traversarea mării, uneori în bărci pneumatice.