Max, câinele erou al Armatei Române, a murit la vârsta de șase ani

Publicat: 09 09. 2015, 13:42

Max a fost vedeta paradelor militare, în fiecare zi de 1 decembrie. Câinele a luptat în Afganistan, riscându-și viața, pentru a o salva pe cea a soldaților români, scrie epochtimes-romania.com. Era singurul câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operațiuni.

În urmă cu doi ani, Max a fost diagnosticat cu dirofilarioză și a necesitat un tratament scump. El ar fi urmat să fie eutanasiat, din nepăsarea oamenilor. Povestea lui a ajuns însă în atenția iubitorilor de animale și Sorina Hanea, o binecunoscută militantă pentru drepturile necuvântătoarelor, și-a luat angajamentul de a-l îngriji pe Max.

Datorită lui Max, M.Ap.N a schimbat procedurile privind casarea câinilor de serviciu. Potrivit noilor dispoziții, instructorul lor sau orice altă persoană privată poate să revendice câinii de serviciu, după „pensionare”.

Max s-a luptat mult timp cu boala, dar în ultimele luni starea lui s-a agravat și nu a mai putut să facă față.  „Pentru prima dată, simt grozăvia despărțirii definitive de dragul nostru Max, care, încet și discret își ia rămas bun de la noi! Tocmai pentru că este atât de lucid și încrezător în noi, a încercat și încă încearcă să nu ne părăsească, brusc, dar curând! Se pare că nici transfuzia, nici ozonoterapia, nici fitoterapia administrată la greu peste schemele de tratament moderne, nu-l mai ajută…. Eu l-am pupat și rugat să nu ne părăsească….nu acum…..”, scria Sorina Hanea pe pagina de Facebook.