„Mediafax Talks about Digital Europe”. SRI: Trei români se află în top 10 hackeri specializați în criminalitate cibernetică

Publicat: 25 03. 2014, 17:50
Actualizat: 28 09. 2018, 12:38

„România are deja la activ cel puțin trei botneți (calculatoare controlate de hackeri, care trimit mesaje de tip spam fără știrea utilizatorilor acestora – n.r.) de concepție proprie, națională. Hackerii români sunt foarte imaginativi și foarte ingenioși și au o adaptibilitate singulară pe piață. Cu caracter de noutate, există forumuri de hackeri în lume care au diverse reputații. În cel mai apreciat și cel mai important forum de criminalitate cibernetică, în top 10 utilizatori sunt trei români, adică în primii 10 din lume trei sunt români. Nu sunt porecle, îi știm, sunt cetățeni români. Este prematur să le divulgăm numele de utilizator (nickname-urile n.r.)”, a spus Mazilu, prezent la conferința internațională „Mediafax Talks about Digital Europe”.

El a afirmat că, din perspectiva cazuisticii investigate în România în perioada 2011-2013, atacurile cibernetice au avut ca numitor comun sistemele bancare sau piețele comerciale digitale.

„Cu predilecție au fost vizate victime din Statele Unite și Marea Britanie. Numărul de infractori din respectivele rețele a variat de la 117, în cazul grupării Costea, până la un număr foarte mic, cum ar fi gruparea Păunescu, care a avut șapte cetățeni români arestați, foști hackeri, care au înțeles «utilitatea» în constituirea de servicii pe care le închiriau unor rețele de crimă organizată din Rusia sau Ucraina, țări ex-sovietice în general, care au produs un impact de aproximativ un sfert de miliard de dolari”, a spus Mazilu.

El a adăugat că, după spionajul cibernetic, criminalitatea cibernetică a avut un impact major asupra securității naționale a României.

Conferința „Mediafax Talks about Digital Europe” este organizată în partneriat cu Ambasada Marii Britanii.