Medic: 97 la sută dintre utilizatorii de droguri injectabile au HIV și hepatita C

Publicat: 24 10. 2013, 16:54
Actualizat: 20 05. 2015, 15:08

Aproximativ 97 la sută dintre utilizatorii de droguri injectabile au atât HIV cât și hepatită C, iar 800 dintre acești pacienți au o variantă recombinată a suferinței hepatice, cauzată de un virus descoperit pentru prima dată în Portugalia, Spania și Grecia, a declarat doctorul Sorin Petrea.

„În ultimul timp se constată o creștere a asocierii infecției HIV cu infecția cu virus hepatitic C, care atinge o pondere de 97 la sută la utilizatorii de droguri injectabile. La un număr de aproximativ 800 de pacienți studiați de noi am găsit această asociere. Tot la acest grup am identificat o variantă recombinantă a subtipului F a infecției cu virus hepatitic C, care a apărut pentru prima dată în Portugalia, Spania și Grecia”, a spus doctorul Sorin Petrea, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală.

Medicul a adăugat că și în România este acest subtip de virus, în proproție de aproximativ 35 la sută din cazuri.

În aceste cazuri evoluția boli este mai rapidă, de aceea sunt necesare și scheme terapeutice cu acțiune rapide, a mai spus dr. Sorin Petrea, cu ocazia Zilelor Științifice ale Institutului „Matei Balș”.

„Terapiile fără intereferon pentru hepatita C sunt mult mai eficiente, rata de vindecare ajunge la peste 80 la sută, iar efectele secundare sunt mult mai mici. Un alt avantaj este durata tratamentului, care se reduce de la 48 la 16 săptămâni. Aceste tip de tratament se află în studiu clinic”, a mai spus Petrea.

În cadrul evenimentului sunt discutate subiecte privind terapiile noi în infecțiile cu virus hepatitic C, infecțiile HIV/SIDA, rezistența la antibiotice, particularități în diagnosticul toxoplasmozei, în borelioză, provocări în infecțiile acute severe, noi proiecte ale Academiei Europene de HIV/SIDA, noutăți legislative europene, terapii inovatoare în bolile infecțioase și actualități în managementul pe termen lung al infecțiilor cronice.