Medic: „Starea siamezelor separate la Marie Curie este bună, se privesc din pătuțuri separate”

Publicat: 13 08. 2014, 15:14
Actualizat: 20 05. 2015, 06:23

„Evoluția celor două fetițe este bună, probabil că la această oră deja mănâncă, se privesc fiecare din pătuțul ei, dar sigur că acestea sunt foarte apropiate”, a spus dr. Radu Spătaru, coordonatorul echipei care a făcut intervenția de separare.

El a mai spus că cele două fetițe nu au avut niciun fel de complicație postoperatorie și au rămas internate în secția de neonatologie terapie intensivă.

Siamezele au fost născute prin cezariană, vineri dimineață, la Maternitatea Brașov, de o femeie de 33 de ani. Fetițele, care erau unite prin partea inferioară a sternului, la apendicele xifoid, au fost aduse luni de la Brașov la Spitalul „Marie Curie”.

Operația de separare a siamezelor a fost efectuată marți și a durat aproape două ore, „fetițele fiind norocoase, iar mama lor, la fel”, a declarat coordonatorul echipei chirurgicale, dr. Radu Spătaru.

La operație au participat șapte medici, patru chirurgi, trei anesteziști, dar și studenți și cadre medii, pentru că aceștia din urmă, probabil, „nu vor vedea a doua oară o astfel de operație”, a mai spus medicul Spătaru.

Medicii nu au putut preciza cât vor mai rămâne fetițele internate, dar au estimat că, în condițiile în care nu vor apărea probleme speciale, ar putea fi externate în 10 zile sau două săptămâni.

La operația de separare a siamezelor a fost prezent și medicul Dimassi Mohamad, care a monitorizat-o pe mamă pe durata sarcinii.

„Am vrut să văd un final frumos, de aceea nu puteam să nu fiu prezent la separarea fetițelor. Am mai fost în acest spital acum 20 de ani, dar de atunci s-a schimbat foarte mult”, a spus acesta.

Întrebat dacă este adevărat că familia fetițelor i-a cerut să fie naș, dr. Dimassi Mohamad a spus că el a dat câte unul dintre numele fetițelor – Sarah, respectiv Maia. Astfel, fetițele se vor numi Maria Sarah și Elena Maia.