MEDICII DE FAMILIE acuză Guvernul Orban că îi discriminează. De ce nu primesc și ei stimulentul lunar de 2500 lei

Publicat: 08 04. 2020, 10:28
Sursa FOTO: pxhere.com

Stimulentul lunar de 2500 de lei acordat din fonduri europene angajaților din spitale care îngrijesc pacienți cu coronavirus divide sistemul de sănătate din România. Medicii de familie se declară discriminați și cer să primească și ei acești bani.

Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie spun că au aflat din presă „despre discriminarea pe care Guvernul urmează să o facă față de întregul personal medical care lucrează în asistența medicală primară din România, adică peste 10.000 de medici specialiști în medicina de familie și peste 15.000 de asistenți medicali”.

„Personalul medical din cabinetele de medicina familiei luptă și în România, ca și în alte țări europene, în egală măsură cu pandemia COVID-19, fără a beneficia de sprijinul și de măsurile de protecție pe care Guvernul României le-a oferit deja și continuă să le ofere personalului medical și paramedical din spitalele și unitățile publice din sistemul medical românesc”, susține FNPMF.

Medicii de familie arată că, deși au statut de unități private, „cabinetele de medicina familiei asigură servicii medicale în sistemul public de sănătate, fără contribuție personală sau coplată a pacientului atunci când accesează serviciile”.

De aceea, reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie cer Guvernului Orban „să ia măsurile care se impun pentru a corecta această gravă disciminare și pentru a demonstra respectul cuvenit medicilor specialiști în medicină de familie și asistenților medicali generaliști care lucrează în cabinetele de medicină de familie din România, prezenți la datorie în lupta cu pandemia Covid-19”.

Reamintim că ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat la finalul ședinței de Guvern de luni că personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus (75.000 de cadre medicale) va beneficia de un stimulent de risc cu valoare lunară de 2.500 de lei. Banii vor fi decontați din fonduri UE.