Medicul de familie trebuia să-l trimită pe Huidu la consult și apoi să ceară anularea permisului său

Medicul de familie trebuia să-l trimită pe Huidu la consult și apoi să ceară anularea permisului său
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 13:08

– Medicul de familie al unui șofer care a suferit o boală neurologică severă trebuie să-l trimită pe acesta la un control de specialitate, în cazul în care cel vizat nu-l trece tot medicul de familie fiind cel care trebuie să anunțe poliția pentru ca celui în cauză să-i fie retras permisul.

Conform Codului Rutier, „atunci când constată că o persoană din evidența sa care posedă permis de conducere prezintă afecțiuni medicale (prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătății, n.r.), medicul de familie va solicita examenul de specialitate necesar” pentru a reconfirma capacitatea celui în cauză de a conduce.

„În cazul în care s-a stabilit că persoana este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul, va comunica aceasta imediat poliției rutiere pe raza careia medicul (de familie, n.r.) își desfașoară activitatea”, se mai arată în Codul Rutier.

Între afecțiunile „incompatibile” cu statutul de șofer se numără și „bolile neurologice severe”, atunci când existența acestora este confirmată printr-un act medical conținând o „opinie medicală autorizată”.

Codul Rutier vorbește și despre o situație în care permisul de conducere este reînnoit periodic, în urma unor evaluări de specialitate. Situația este valabilă în cazul tulburărilor neurologice asociate cu boli sau cu intervenții chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficiențe motorii sau senzoriale și afectează echilibrul și coordonarea”. Recomandarea Ministerului Sănătății este că aceste afecțiuni „trebuie luate în considerare în funcție de manifestările lor funcționale și de riscurile evoluției”.

„În acest caz, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluării periodice în eventualitatea riscului decompensării”, se precizează în ordinul ministrului emis în completarea Codului Rutier.

În cazul în care o persoană este declarată incompatibilă cu statutul de șofer din motive medicale, permisul de conducere al acesteia este retras de poliția rutieră, după primirea sesizării din partea medicului de familie.

„Permisul poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituțiile medico-legale, la solicitarea și pe cheltuiala părților interesate”, mai prevede Codul Rutier.

Șeful Poliției Rutiere, comisarul șef Lucian Diniță, a declarat, luni, că, până în anul 2006, medicul de familie era obligat să informeze poliția în cazul în care constata că starea de sănătate a unui pacient de-al său îl face pe acesta incompatibil cu calitatea de șofer. Legea s-a schimbat însă, după ce „societatea românească a acuzat că această prevedere este o măsură discriminatorie și abuzivă”.

„Conform actualelor prevederi, medicul de familie este obligat să sesizeze o unitate spitalicească, abia în urma unui control medicii putând să sesizeze poliția în măsura în care persoana este inaptă să mai conducă”, a spus șeful Direcției de Poliție Rutieră din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Diniță a anunțat, tot luni, că, de la începutul anului și până în octombrie au fost retrase pe motive medicale 420 de permise de conducere.

Realizatorul TV Șerban Huidu a provocat, duminică, la ieșirea din localitatea brașoveană Timișul de Sus, un accident după ce a pătruns cu mașina pe contrasens, pe un carosabil umed, în condițiile în care ningea, și a lovit un autoturism Dacia Logan. Cele trei persoane aflate în Dacia Logan au decedat în urma accidentului.

Șerban Huidu se afla la volanul unui autoturism de teren Mercedes și circula dinspre Capitală spre Brașov. El se afla în mașină împreună cu soția sa, cu cei doi copii în vârstă de 2 și 4 ani și cu bona acestora. În urma accidentului, toți cinci au fost duși la spital, duminică seară fiind externați copiii.

Pe 29 decembrie 2010, Șerban Huidu a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar din Innsbruck, după ce a suferit un accident pe o pârtie de schi din apropierea stațiunii austriece. El a fost menținut un timp în stare de comă indusă, din care a ieșit pe 1 ianuarie. La aproximativ o săptămână după internare, Șerban Huidu a părăsit secția de Terapie Intensivă și a fost mutat într-o rezervă a spitalului din Innsbruck. Totodată, Șerban Huidu a început atunci exercițiile fizice de recuperare.

Șerban Huidu a revenit pe 4 februarie în România. La momentul respectiv, reprezentanții Prima TV au declarat că Șerban Huidu se simte bine și își continuă recuperarea. Pe 14 februarie, Șerban Huidu și-a vizitat colegii din studioul Kiss FM, iar pe 9 martie, el a apărut în prima ediție din noul sezon al emisiunii „Cronica Cârcotașilor” de la Prima TV.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Bănel Nicoliță, dator vândut la cămătari! A fugit din țară de frică: ce sumă a...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Cât costă cea mai ieftină Dacia Duster cu transmisie automată pe Mobile.de. Nemții au înnebunit!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
AUDIO. Teorii halucinante ale unui călugăr: „Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte”
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Soluțiile simple pentru a scăpa de cuiburile de viespi. Nu vei mai avea griji după
INTERVIU cu Viorel TELICEANU, Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Durere mare în FAMILIA lui Borcea. A AJUNS URGENT la SPITAL. Toată viața i-a fost...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii