Mihai Goțiu: Opoziția susține un candidat unic pentru Avocatul Poporului, Eckstein-Kovacs Peter în condițiile în care mandatul lui Victor Ciorbea a expirat

Publicat: 29 05. 2019, 11:58

Senatorul USR Mihai Goțiu a anunțat, pe pagina lui de Facebook, că opoziția va susține un candidat unic la funcția de Avocat al Poporului.

„M-au întrebat prieteni, să le confirm dacă e adevărat sau nu că USR, PNL și PMP îl susțin pe Eckstein-Kovacs Peter pentru funcția de Avocat al Poporului, în condițiile în care mandatul lui Victor Ciorbea a expirat în această lună. Da, e adevărat. (…) Am discutat acest lucru cu colegii din USR și am ajuns la concluzia că este o idee cât se poate de binevenită, urmând să reluăm discuția pe tema asta, după alegeri. Ceea ce s-a și întâmplat, astăzi (ieri- n.r.). Nu am participat la discuțiile liderilor grupurilor din opoziție, de la Camera Deputaților, dar mi s-a confirmat că și cei de la PNL, și cei de la PMP au considerat benefică și viabilă propunerea”, a scris senatorul pe rețeaua de socializare.

Parlamentarul USR a spus că ceea ce îl recomandă pe Eckstein-Kovacs Peter pentru această funcție e „principialitatea lui extraordinară”.

„De fiecare dată, când a avut de ales între o funcție publică și principii, a optat pentru principii. A demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului, când colegii lui n-au vrut să susțină Legea ANI, și a renunțat la postul de consilier la Cotroceni, când fostul președinte a început să promoveze proiectul distructiv de la Roșia Montană. Anul trecut și-a dat demisia din UDMR, în semn de protest pentru sprijinul pe care partidul lui îl dădea celor de la PSD și ALDE în asaltul asupra Justiției”, a mai scris Mihai Goțiu, care consideră că Eckstein-Kovacs Peter este „ceea ce ar trebui să fie orice politician roman.

În iunie anul trecut, fostul senator Eckstein Kovacs Peter a anunțat, la un protest care se desfășura în Piața Unirii din Cluj-Napoca, că demisionează din calitatea de membru al UDMR după 28 de ani, nemulțumit de poziția de atunci a formațiunii față de legile justiției.

„Piața Libertății, așa cum s-a numit mai demult Piața Unirii, este un loc important, și anunț aici demisia mea din calitatea de membru al UDMR. Nu sunt de acord cu multe lucruri, dar ceea ce a umplut paharul este poziția UDMR față de legile justiției. Modificările la Codul de procedură penală au trecut cu voturile UDMR. De asemenea, a contat în această decizie a mea și cârdășia cu PSD, este un lucru inacceptabil pentru mine. După 28 de ani de când am devenit membru al UDMR s-a umplut paharul”, spunea atunci Eckstein.

Anunțul acestuia fusese întâmpinat cu aplauze de protestatarii prezenți.

În replică, președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că fostul senator Eckstein Kovacs Peter nu a avut în ultimii ani o contribuție activă la apărarea drepturilor comunității maghiare,

Eckstein Kovacs Peter a fost senator din partea UDMR până în anul 2008, iar între anii 2009 – 2011 a fost consilierul fostului președinte Traian Băsescu. Eckstein este unul dintre membii fondatori ai UDMR și a condus platforma liberală din cadrul Uniunii.