Mihai Voiculescu a murit. Povestea doctorului care a salvat mii de vieți ca și pierdute: „Refuzam să dau pacienții acasă”

Publicat: 30 08. 2016, 15:13

Decesul s-a produs la spitalul Elias din București, în urma unei suferințe acute, potrivit declarațiilor soției, dr. Ines Voiculescu.

Într-un interviu acordat în urmă cu șase ani, citat de mytex.ro, dr. Mihai Voiculescu spunea: „Oricărui medic îi mor pacienți. E posibil să fi avut și o pierdere sau două din culpă medicală. Nu conștientizez acum acest lucru pentru că sunt dintre acei medici care, oricât de mult insistă familia să ia bolnavul acasă pentru că nu mai e nimic de făcut, refuz să-l dau. Nu cred că vreodată s-ar fi întâmplat ca un bolnav să moară pentru că nu l-am îngrijit suficient. Cel mai adesea sunt acuzat de exces de optimism și de speranța că se poate salva. Pe această atitudine pozitivă am salvat cazuri iremediabil pierdute”.

Specializat în nefrologie și hepatologie, dr. Mihai Voiculescu a fost și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. A fost secretar general al Romtransplant și președinte al Asociației Române pentru Studiul Ficatului, care a organizat anual Congresul Național de Hepatologie. A scris peste 100 de studii despre virusurile hepatice, iar în România a adus celebra publicație medicală „Lancet”.

A fost fiul academicianului Marin Voiculescu, unul dintre fondatorii Institutului Clinic Fundeni, și fondator al Fundației Marin Voiculescu, care acordă burse de studiu pentru copiii cu capacități intelectuale deosebite.