Miliardarul de origine egipteană Mohamed al-Fayed vrea să fie președintele unei Scoții independente

Publicat: 16 02. 2012, 08:54
Actualizat: 23 02. 2012, 01:52
Miliardarul de origine egipteană Mohamed al-Fayed și-a făcut cunoscută ambiția de a deveni primul președinte al Scoției independente, cerându-le scoțienilor să se despartă de "englezi și de groaznicii lor politicienii", relatează The Sunday Times în ediția electronică.

Miliardarul de origine egipteană Mohamed al-Fayed și-a făcutcunoscută ambiția de a deveni primul președinte al Scoțieiindependente, cerându-le scoțienilor să se despartă de „englezi șide groaznicii lor politicienii”, relatează The Sunday Times înediția electronică.

Miliardarul egiptean, poprietar al regiunii Balnagown (peste26.300 de hectare) din Scoția, a declarat că simte o mare afinitatefață de scoțieni, cu care, în opinia lui, împărtășește aceiașistrămoși. Proprietarul lanțului londonez de magazine Harrods,căruia i-a fost refuzat pașaportul britanic, a spus că speră săprimească cetățenia scoțiană, în cazul în care un referendum pentruindependență, planificat anul viitor, va conduce la separareaScoției de Marea Britanie.

Însă, spre deosebire de dictatorul din Uganda, Idi Amin, cares-a autoproclamat rege al Scoției, al-Fayed s-ar mulțumi doar cupreședinția. „Voi, scoțienilor, vă aflați în comă de prea multtimp. A venit vremea să vă treziți și să vă despărțiți de engleziși de groaznicii lor politicieni. Vă voi oferi orice aveți nevoiepentru recâștigarea independenței Scoției. Când vă veți câștigaindependența, sunt pregătit să fiu președintele vostru”, a declaratmiliardarul de origine egipteană.

Al-Fayed, care susține că autoritățile britanice au pus la punctun complot pentru a-i ucide pe fiul său, Dodi, și pe prințesaDiana, a declarat că Scoția independentă va deveni o republică șiva izgoni familia regală din căminul ei scoțian. „Dacă păstrațifamilia regală, nu veți avea nicio speranță. Veți fi ca cei dinBangladesh. Dar, după ce veți scăpa de ei, voi cumpăra CastelulBalmoral și îl voi deschide publicului ca muzeu”, a spus el.

Mediafax