Ministerul Mediului a sesizat Parchetul General după ce a găsit nereguli cu lemnul de la Holzindustrie Schweighofer

Publicat: 30 07. 2015, 14:58

Ministerul Mediului a transmis rapoartele de control asupra mai multor operatori din sectorul forestier la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Controlul a avut loc în perioada mai-iunie 2015 și a vizat filialele din Sebeș și Rădăuți ale firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, precum și pe operatorii care aprovizionează cu lemn firma respectivă.

Ministerul Mediului arată într-un comunicat de presă că a găsit mai multe nereguli în urma controalelor pe care le-a făcut la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Este vorba despresuspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale, inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase, recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența, diferențe între cantitățile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate sau raportarea în SUMAL, de către diverși agenți economici, a unor avize de însoțire fictive.

Firma austriacă a fost acuzată, în contextul promovării modificărilor la Codul Silvic, că a încercat să influențeze procesul decizional, făcând lobby pentru eliminarea unor prevederi care i-ar fi afectat activitatea pe piața lemnului.