Ministrul Justiției, despre CSM: Ceva scârțâie și acolo. Am rezerve că IJ e independentă

Publicat: 04 09. 2017, 23:49
Actualizat: 28 09. 2018, 01:12

„M-aș bucura dacă opinia publică ar întelege ce spuneam la debutul mandatului, faptul că în România justiția scârțâie din toate încheieturilem. Trebuie resetată, readusă pe făgașul norml, în paramentri constituționali. Ce se poate înțelege de la CSM este că ceva scârțâie și acolo. Câtă vreme CSM adoptă regulamentul de organizare și funcționare a Inspecției Judiciare, câtă vreme CSM trebuie să valideze rezultatele controlului Inspecției Judiciare, am mari rezerve asupra faptului că Inspecția Judiciară e cu adevărat independentă. (…) Părerea mea este ca Inspecția Judiciară că intre la Ministerul Justiției cu toate garanțiile de independență”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Referitor la scandalul izbucnit în CSM la ultima ședință, când mai mulți magistrați au boicotat ședința fiind nemulțumiți de punerea în discuție a revocării conducerii Inspecției Judiciare, ministrul a spus „Este explicabil că multe dintre culisele acestei ședințe nu îmi erau cunoscute în prealabil din considerente lesne de înțeles.”

La Inspecția Judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii au izbucnit neînțelegeri între magistrați din cauza controlului de management efectuat la DNA. La nivelul Inspecției, magistrații se acuză de încălcarea limitelor atribuțiilor în ceea ce privește verificările, și conducerea fiind acuzată de implicare nelegală în control, în timp ce la CSM a izbucnit un scandal din cauza punerii în discuție a revocării conducerii Inspecției Judiciare.