Ministrul Justiției, mesaj pentru procurorii șefi propuși: Relansați combaterea infracționalității

Publicat: 21 01. 2020, 11:48

Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat, marți, că Gabriela Scutea este propunerea sa pentru ocuparea funcției de procuror general al României. În ceea ce privește DNA și DIICOT propunerile sunt procurorii Crin Bologa, respectiv Giorgiana Hosu.

„Reparați vulnerabilitățile identificate în planurile de management, organizați și mobilizați procurorii și instituțiile pe care, eventual, le veți conduce. Relansați combaterea energică și eficientă a tuturor formelor de infracționalitate din zona de competență. Libertatea și siguranța cetățenilor sunt valori esențiale, iar siguranța înseamnă garantarea drepturilor individului, atât în raport cu semenii care atentează la ele, cât și în raport cu instituțiile care le încalcă, inclusiv instituțiile judiciare. În acești parametri, Ministerul Justiției vă va fi partener”, a transmis Predoiu.

Ministrul Justiției a mai spus că a ales, simultan, candidații care au prezentat „competență și experiență”.

„M-am ferit de experimente, pentru că situația în care se află Ministerul Public nu permite experimente. (…) Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație, cel mai solid dosar profesional depus, dintre toți canidații, o prestație aplicată, concretă și plină de hotărâri. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaștere, viziune, forță și substanță profesională. Proiectul de maanagement al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate, acoperind atât partea de adminsitrație și construcție internă a Ministerului Public, cât și partea de reprezentare externă. Cunoaște bine MCV și este foarte bine cunoscută la Bruxelles.(…) Domnul procuror Crin Bologa cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut nicio intersecție cu pasivile DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluții aplicate. A fost impresionantă, puternică și impresionantă în același timp. Aduce garanția că lupta anticorupție va continua energic, în condiții de deplin respec a drepturilor și garanțiilor procesuale. (…) DIICOT prezintă particularitatea anchetelor tranfrontaliere și prin aceasta a cooperării interinstituționale interne și externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpânește cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv și prestația echilibrată, susținută de o cunoaștere panoramică a problemelor și activității DIICOT”, a spus Predoiu despre procurorii pe care i-a ales drept propuneri pentru șefia Parchetului Geneneral, DIICOT și DNA.

Ministrul va înainta propunerile către CSM, Secția de procurori , în vederea avizării, în cursul zilei de miercuri.

Ulterior, președintele va stabili dacă va semna decretele de numire a celor trei procurori.