Ministrul Justiției: Trebuie să recredibilizăm imaginea SRI. Nu trebuie să intervină în justiție

Publicat: 17 01. 2017, 14:14
Actualizat: 01 03. 2017, 06:39

„Serviciile nu trebuie să aibă niciun fel de intervenție nici în justiție, și în niciun fel. Serviciile au rolul lor și, fără îndoială, cât timp e o anchetă în derulare poziția mea într-o parte sau în alta nu cred că ar face bine, de aceea refuz să mă pronunț. Trebuie să recredibilizăm imaginea SRI-ul, are un rol foarte important atunci când avizează și atunci când își desfășoară activitatea. Avem un Serviciu foarte bine organizat și trebuie cu toții să lăsăm acest servicu să funcționeze în limita legii. Din punctul meu de vedere, rolul serviciilor este foarte clar definit, s-a constituit și o comisie SRI, am vorbit și cu domnul președinte Țuțuianu, în perioada următoare vor avea propria activitate, consultare, audioeri și așa mai departe. E foarte important să recredibilizăm, pentru că modul în care s-a desfășurat acest serial aduce atingeri imaginii și Serviciul Român de Informații este parte foarte importantă a Romaniei”, a declarat Florin Iordache după ședința Plenului CSM.

Precizările au venit în contextul în care au fost demarate verificări în cadrul SRI după mai multe înregistrări în care Sebastian Ghiță vorbea despre prietenia sa cu fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. În urma acestora Coldea a fost suspendat. Verificările s-au finalizat marți, SRI anunțând că a propus revenirea lui Coldea în funcție. Florian Coldea a cerut însă restragerea, propunerea de trecere a sa în rezervă fiind în prezent la Klaus Iohannis.

Întrebat dacă ia în calcul suspendarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA în cazul în care apar înregistrări cu ea, Iordache a declarat: „Haideți să așteptăm, să vedem, eu nu știu ce imagini apar, așteptăm și apoi ne pronunțăm. Prezumția de nevinovăție este cea mai importantă și în aceste condiții, în momentul în care apare ceva atunci putem să stăm de vorbă”.

În ceea ce privește legea amnistiei și a grațierii, ministrul Justiției a declarat că se va întâlni cu premierul, urmând ca miercuri să anunțe ce s-a decis.