Ministrul Mircea Dușa a semnat actul care salvează animalele de serviciu din MApN

Publicat: 21 12. 2014, 21:18

„Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a semnat în această săptămână actul normativ cu caracter intern privind gestionarea în MApN a animalelor de serviciu. Instrucțiunile din domeniu au fost modificate prin reformularea unei secțiuni, instituindu-se astfel reguli specifice privind gestionarea animalelor (caii și câinii de serviciu)”, se arată într-un comunicat transmis duminică de MApN.

Conform noilor prevederi, animalele de serviciu care își păstrează capacitatea de muncă și au o stare de sănătate bună se mențin în aceeași categorie de serviciu în care sunt încadrate, chiar dacă depășesc limita de vârstă prevăzută de instrucțiuni.

„În situația în care animalele își pierd aptitudinile unei categorii de serviciu sau nu mai îndeplinesc anumite standarde cerute pentru categoria în care sunt încadrate, acestea vor fi reîncadrate în alte categorii de serviciu (corespunzătoare aptitudinilor curente – pază, însoțire etc) și vor fi menținute în activitate pe perioada vieții, beneficiind de drepturile aferente”, se menționează în comunicat.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a dispus, în 8 decembrie, constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze un set de acte normative, privind utilizarea în MApN a animalelor de serviciu, în urma reacțiilor din mass-media apărute despre situația lui Max, câinele-veteran al Armatei române.

Presa a prezentat, după parada Armatei organizată cu ocazia Zilei Naționale, situația dificilă a lui Max, câinele-veteran al Armatei Române, care a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză și ar fi ajuns într-un adăpost public dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. De asemenea, în această perioadă s-au deschis conturi în care se pot dona sume pentru tratamentul lui Max.

Max este singurul câine al Armatei antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operațiuni. A efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” și a Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei”. Născut în 2009, el a fost dresat și antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Roșioara Valentin.