Ministrul Sănătății propunere în premieră pentru tratarea marilor arși

Publicat: 05 09. 2016, 17:59
Actualizat: 11 10. 2016, 11:58

Premiera în sistemul medical românesc pe care o aduce acest proiect de lege este faptul că Ministerul propune decontarea serviciilor de recuperare medicală, consiliere psihologică și kinetoterapie, atât pe perioada internării, cât și până la un an după externare.

„După tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finanțare a tratamentelor pentru pacienții cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu acești pacienți. Pentru a nu mai fi nevoite spitalele să asigure diferența considerabilă din venituri proprii, AP-Arsuri va deconta” mai multe servicii de care bolnavii mari arși au nevoie în timpul tratamentului.

Este vorba despre plata cheltuielilor cu reactivii specifici și consumabilele necesare determinărilor de laborator, cele de care este nevoie pentru monitorizarea pacienților, pentru tratamentul și îngrijirea bolnavilor cu arsuri, despre costurile cu echipamentele și consumabilele folosite pentru tratament după încheierea perioadei în care bolnavul se află în stare critică, plata pentru soluțiile și materialele pentru asigurarea asepsiei în secțiile de arsuri, dar și cu serviciile specifice și cu instruirea pentru tratamentul bolnavilor mari arși.

Ministerul Sănătății precizează că decontarea serviciilor de recuperare medicală, kinetoterapie și psihoterapie pe perioada internării și până la un an după externare reprezintă o noutate absolută a sistemului medical. Fondurile necesare „Acțiunii Prioritare pentru Arsuri” vor fi alocate din bugetul Ministerului Sănătății. Colectivul de lucru din cadrul ministerului va elabora aceste calcule pe baza estimărilor numărului de pacienți cu arsuri din unitățile sanitare eligibile.

Criteriile medicale pe baza cărora spitalele vor putea fi incluse în proiectul „Acțiuni Prioritare pentru Arsuri” pot fi găsite aici.