Mircea Diaconu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese

Publicat: 23 11. 2012, 15:54
Actualizat: 04 03. 2013, 14:29

Senatorul PNL Mircea Diaconu a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese, informează, vineri, Ministerul Public.

Inculpatul Mircea Diaconu (senator în Parlamentul României), în calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara”, a participat la negocierea condițiilor contractuale și apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soția sa a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta, precizează sursa citată.

Tot în calitate de director al teatrului, inculpatul a participat la negocierea condițiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soția sa, care urma să îndeplinească diverse funcții (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator și colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, la data de 13 august 2007, în îndeplinirea aceleiași funcții, inculpatul Mircea Diaconu ar fi prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la această instituția publică de cultură (după ce, anterior, aprobase și tematica de concurs pentru regizorul artistic și cunoștea cu exactitate că numai soția sa se va prezenta la această competiție pentru promovarea în funcție), i-a acordat calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a soției sale, act administrativ în baza căruia acesta a realizat un folos material direct concretizat în creșterea salarială aferentă.

Potrivit probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, prin cele patru contracte acordate de către inculpatul Mircea Diaconu, a fost realizat un folos material penrtu soția sa în cuantum total de 29.112 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Înaltei Curți de Casație și Justiție.