Misterul informărilor SRI în cazul situației din Sănătate. Parchetul face o anchetă

Publicat: 27 05. 2016, 14:08

 „Există un număr de astfel de informări care au fost transmise autorităților statului român. Unele dintre ele au fost transmise mai multor parchete. Aceste sesizări privesc o varietate de încălcări în domeniul medical, nu se referă exclusiv la o anumită chestiune. Noi suntem în faza în care facem o evaluare a modului în care ele au fost verificate. În câteva zile vom avea o imagine cât mai corectă a acestor informări și vom vedea câtă informație se referă în concret la problema care face obiectul investigației”, a declarat Lazăr, la Digi24.

Procurorul General a precizat că unele sesizări au ajuns la DNA, altele la parchetele din teritoriu și conțineau „informații au fost destul de variate despre situația din sistemul medical, cel mai adesea cu referire la achiziții și produse, nu neapărat de dezinfectanți, medicamente, produse specifice”.

„Această chestiune urmează să o clarificăm, în câte dintre aceste note apărea această firmă. Eu aș putea să vă spun că există multe alte firme care apar și care au livrat servicii și produse medicale. Trebuie să vedem dacă au sau nu o legătură”, a mai spus Augustin Lazăr.

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, pe 9 mai, că instituția avea cunoștință despre situația privind infecțiile intraspitalicești, menționând că a transmis aproximativ o sută de informări în ultimii cinci ani decidenților legali.

„În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, au transmis oficialii SRI.