Mitropolia Moldovei, o afacere de mare succes. Ce profit a raportat la Finanțe pentru anul trecut

Publicat: 10 08. 2015, 08:31

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a avut în anul fiscal 2014 venituri totale de 53,6 milioane lei, potrivit bilanțului depus recent la ANAF. Cea mai importantă unitate administrativ bisericească din subordinea BOR a raportat cheltuieli de 46,6 milioane lei, rezultând un excedent de 7 milioane lei.

Reprezentanții MMB au prevăzut venituri de doar 51,7 milioane lei, iar excedentul real a fost cu 1,7 milioane lei mai mare decât cel anticipat.

Pe de altă parte, depășirea estimărilor economice este o situație des întâlnită în rapoartele financiare ale MMB, depuse în ultimii șase ani, potrivit adevărul.ro. Veniturile totale sunt mai mari cu aproape 3 milioane lei comparativ cu 2013, iar excedentul e mai ridicat cu aproape 1 milion de lei.

Potrivit raportului financiar, excedentul provine din activitățile fără scop patrimonial – asistență socială, donații etc – și nu din activitatea economică, precum vânzările de carte, de obiecte religioase sau agricultură.

Din 2008, anul de debut al crizei financiare și cel în care la conducerea MMB a fost instalat Înaltpreasfințitul Teofan și instituția bisericească a reușit să depășească la fiecare raportare fiscală estimările de profit.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) cuprinde eparhiile: Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Episcopia Hușilor.