Monede de colecție, eliberate de Monetăria Regală britanică pentru a marca Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a

Publicat: 29 12. 2021, 11:17
Sursă foto: Captură video BBC

Monetăria regală a Marii Britanii a scos pe piață două monede care au fost concepute pentru a celebra Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, scrie BBC.

Este vorba de monede de 50 pence şi de 5 lire sterline. Moneda de 50 pence este prima din categoria sa care celebrează un eveniment regal, în timp ce moneda de 5 lire sterline respectă tradiţia prin care Royal Mint a marcat jubilee precedente prin lansarea unor monede regale.

Ambele monede beneficiază de un design nou şi unic realizat de un artist diferit, iar pe spate prezintă un portret al reginei Elisabeta a II-a, realizat de Jody Clark.

O altă monedă, cu valoarea de 50 pence, va marca Jocurile Commonwealth din 2022, care vor avea loc în oraşul Birmingham.

Moneda de 50 pence are un design creat de Osborne Ross şi cifra 70, cifrul regal şi anii de domnie ai suveranei britanice.

Moneda de 5 lire sterline are un design realizat de John Bergdahl şi prezintă pe avers scutul în patru secţiuni de pe blazonul oficial al Marii Britanii.

Versiunile din metale preţioase ale acestor monede includ şi inscripţia „Serve you all the days of my life”.