Monica Iacob-Ridzi, desemnată raportor al PE pentru libera circulație pe piața muncii din UE

Publicat: 15 02. 2012, 11:47
Actualizat: 18 02. 2012, 19:08
Parlamentul European a desemnat-o pe Monica Iacob-Ridzi, eurodeputat român din partea PD-L, în funcția de raportor pentru Planul de Acțiune privind mobilitatea pe piața europeană a muncii, pentru perioada 2007-2010.

Parlamentul European a desemnat-o pe Monica Iacob-Ridzi, eurodeputat român din partea PD-L, în funcția de raportor pentru Planul de Acțiune privind mobilitatea pe piața europeană a muncii, pentru perioada 2007-2010. Eurodeputatul român va trebui să prezinte soluții pentru eliminarea barierelor impuse pe piața muncii din unele state membre, cât și pentru recunoașterea reciprocă a drepturilor sociale și de pensie, se arată într-un comunicat.

Raportul are o importanță deosebită pentru România, deoarece muncitorii români sunt vizați de restricții impuse de 12 state comunitare. Instituțiile europene au un cuvânt important de spus și pot aproba sau respinge solicitările statelor membre pentru continuarea sau sistarea perioadelor tranzitorii. În plus, mulți dintre cetățenii români care lucrează în statele UE se confruntă și cu probleme legate de protecția sociale – nerecunoașterea drepturile la pensie și a contribuțiilor deja plătite, echivalarea calificărilor obținute în țară, predominanța ofertei de muncă la negru și problemele de protecție socială ce decurg din acest fenomen, adaugă sursa citată.

Planul de acțiune al Uniunii Europene pentru perioada 2007-2010 va delimita domeniile în care Comisia Europeană va trebui să propună acte legislative pentru implementarea liberei circulații pe piața muncii. Prin creșterea mobilității se urmărește în același timp și realizarea obiectivului principal al Strategiei de la Lisabona – creșterea economică și realizarea unui grad mai mare de ocupare a forței de muncă în Uniunea Europeană, precizează comunicatul.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro