Monica Macovei vrea și ea o evidență mai clară a cartelelor prepay

Publicat: 28 03. 2016, 22:51

„Putem să discutăm dacă trebuie să existe o evidență mai strictă a cartelelor preplătite… Categoric, trebuie să existe! Dacă se găsesc mijloace, așa cum spune Curtea Constituțională de protejare a datelor personale, de ce nu? Noi, cei care avem abonamente le avem cu cartea de identitate, cu CNP, așa că dacă nouă ne protejează datele firmele de telefonie mobilă care vând telefonul cu abonament, la fel de bine pot proteja datele personale și în cazul celor care cumpără cartele preplătite. Deci există această posibilitate”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei, într-o emisiune televizată.

Ea a reamintit că în majoritatea statelor din UE nu pot fi cumpărate cartele preplătite fără actul de identitate.

Monica Macovei a mai spus că este posibil ca unele cartele prepay din România să fi fost folosită în atentatele teroriste din Europa.

„Din moment ce din România și din foarte puține alte țări din Europa se pot cumpăra cartele preplătite fără să spui cine ești și fără să dai un act de identitate, sigur că ele pot fi fiolosite fie de persoanele cu bună intenție, care nu au nicio legătură cu terorismul, dar ele pot fi folosite de persoane care practică terorismul și care comunică fără a fi identificate. Din câte am înțeles tehnic, practic cumpără cantități și folosesc o singură dată o cartelă cu un telefon, apoi le aruncă”, a arătat europarlamentarul.

Ea a apreciat că seria atentatelor va continua.

„Cred că în acest moment în care avem atât de multe atacuri teroriste și cred că nu suntem la sfârșitul lor. Europa nu e sigură. Nicio țară din Europa nu e sigură. Deci, nici România. Și cred că ceea ce am văzut în Paris, la Ankara sau Bruxelles nu au fost acte de final a terorismului, ci acte de început”, a adăugat Monica Macovei.