Motivul neașteptat pentru care prețul uleiului de măsline a crescut

Publicat: 21 08. 2014, 20:57
Actualizat: 06 02. 2016, 03:59

Sudul Spaniei este afectat de mai multe luni de o secetă severă, care afectează în special Andaluzia. Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline la nivel mondial, înaintea Italiei, iar Andaluzia asigură 45% din producția țării.

În fața riscului unei recolte foarte scăzute în acest an, piața a reacționat, iar cotația uleiului de măsline extravirgin a crescut în numai câteva săptămâni de la 2,4 euro pe kilogram la 2,7 euro, potrivit federației spaniole a industriei de profil, Infaoliva. Prețul mediu din ultimii zece ani a fost de 2,45 euro pe kilogram.

În Italia, pericolul vine de la bacteria „Xylella fastidiosa”, al cărei atac duce la uscarea măslinilor. Bacteria a apărut anul trecut în sudul Italiei.

„Nu există remediu, singura soluție este arderea arborilor contaminați pentru a preveni extinderea rapidă a bacteriei”, a declarat Raffaele Piano, producător din centrul regiunii Apulia.

Piano estimează că prețurile vor crește cu 30%-40% din cauza faptului că vor fi mai puține măsline, deci mai puțin ulei, el precizând însă că nu va fi afectată calitatea.

Și producătorii și analiștii din Spania se așteaptă la creșterea prețurilor în lunile următoare, dar au evitat să facă estimări.

„Este o veste bună pentru producători. Producția mare din sezonul trecut a avut ca efect scăderea prețurilor”, a declarat Thomas Mielke, analist la institutul Oil World din Germania.

În ultimii 20 de ani, producția de măsline a crescut cu aproape 60% la nivel mondial, avans generat de țări precum China, Statele Unite, Australia și Canada, potrivit Consiliului Internațional al Uleiului.

În sezonul trecut, respectiv perioada octombrie-iunie, producția Spaniei a fost de 1,77 de milioane de tone, cu 40% peste media ultimilor patru ani, potrivit Ministerului Agriculturii de la Madrid. Pentru actualul sezon, este anticipată o producție de 800 de mii până la 1 milion de tone.