Motivul pentru care un lac din județul Constanța a secat complet. Avea un luciu de apă de 850 de hectare

Publicat: 12 08. 2020, 20:50
Actualizat: 13 08. 2020, 01:59
Lacul Nuntași din județul Constanța a secat complet (FOTO: Antena 3)

Un lac din județul Constanța, situat la doar câţiva kilometri distanţă de Marea Neagră a secat complet. Este vorba despre Lacul Nuntaşi, care se află în apropierea Lacului Histria, în rezervaţia Deltei Dunării.

Seceta din ultima perioadă, nu a plouat consistent de două luni, dar şi colmatarea canalelor de legătură cu alte lacuri au dus la dispariţa a 850 de hectare de luciu de apă sărată, iar acum autorităţile caută soluţii pentru a readuce apa în lac, relatează Antena 3.

În jurul său era un ecosistem plin de viaţă, plante, păsări de apă şi animale mici, dar acum a rămas doar albia secată. Mai mult, în urmă cu 20 de ani, malurile sale erau împânzite de corturile turiştilor care veneau pentru apa sărată și băile reci de nămol.

Localnicii susțin că, la începutul verii, lacul era la cote obișnuite, dar apoi a secat aproape peste noapte, iar acum totul arată ca un deșert imens.

„E dezastru. Din punct de vedere ecologic, vă daţi seama ce dezastru este. Se făcea şi nămol aici, aproape ca la Techirghiol”, afirmă unul dintre localnici.

Autoritățile locale spun că albia era legată prin canale, de alte două lacuri mari din zonă şi se va umple din nou abia atunci când canalele respective vor fi desfundate.

„Motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie, din cele spuse de speicalişti, sunt două importante: seceta hidrologică pe care o înregistrăm în judeţul Constanţa în această perioadă şi lipsa lucrărilor de colmatare pe canalele care alimentează cu apă în mod natural din celelalte lacuri prezente în zonă, fostul lac Nuntaşi”, precizează un reprezentant al autorităţilor județene.